„Viața este frumoasă”, ultimele cuvinte ale Gloriei înainte de sinuciderea asistată
„Viața este frumoasă” au fost ultimele cuvinte ale italiencei Gloriei înainte de sinuciderea asistată, transmite agenția de presă Ansa. Ea a fost a doua persoană din Italia care și-a pus capăt zilelor, ca urmare a programului de sinucidere asistată.
Femeia a fost a doua persoană din Italia care și-a pus capăt suferinței prin sinucidere asistată pe baza „hotărârii Cappato” din 2019 a Curții Constituționale, numită după militantul pentru dreptul la moarte Marco Cappato, făcând permisă sinuciderea asistată în anumite circumstanțe.
Doamna „Gloria”, o pacientă oncologică în vârstă de 78 de ani din regiunea Veneto, a murit pe 23 iulie, la ora 10.25.
Libertatea de a alege când să scapi de chinurile bolii
„Gloria” a fost prima persoană din Italia care a obținut de la Casa de sănătate publică livrarea medicamentului și a ceea ce este necesar pentru stoparea vieții sale.
„Gloria” a murit în locuința ei după ce și-a autoadministrat medicamentul letal prin aparatura pusă la dispoziție de compania locală de sănătate.
Procedura de sinucidere asistată medical a avut loc sub supravegherea medicală a Dr. Mario Riccio, consilier general al Asociației Luca Coscioni, care în 2006 l-a asistat pe Piergiorgio Welby și a fost medicul de încredere al lui Federico Carboni, primul italian în urmă cu un an care a solicitat și a obținut acces la euthanasie în regiunea Marche pe 16 iunie 2022.
Veneto, prima regiune din Italia unde poți apela la sinuciderea asistată fără să mergi în instanță
„Este un pas înainte pentru că există o primă regiune în care nu trebuie să mergi în instanță pentru a-ți vedea confirmată libertatea de a alege. Această primă regiune este Veneto. Au mai fost și alți pacienți care au fost nevoiți să întreprindă un proces în instanțe pentru a vedea că se respectă acea sentință a Curții Constituționale cu respectarea libertății de alegere a oamenilor, în lipsa unei legi naționale”, a declarat Filomena Gallo, secretarul Asociației Luca Coscioni.
"In acest moment gandurile noastre sunt alaturi de familia "Gloriei", de sotul ei, care i-a fost aproape pana in ultima clipa", au spus cei de la asociatia umanitara.
Ca pacientă oncologică în fază terminală, Gloria și-a dorit să meargă în Elveția, dar, la aflarea veștii că poate depune o cerere în Italia, a renunțat la ideea de a merge în altă țară pentru că și-a dorit să rămână cu familia până în ultimul moment și să nu renunțe la cei dragi. Și așa a fost.
Compania de sănătate i-a comunicat Gloriei că, în urma verificărilor, aceasta avea toate cerințele stabilite de Curtea Constituțională cu sentința Cappato.
Gloria a fost scutită de un sfârșit pe care nu și l-ar fi dorit, a adăugat Fillomena Gallo, conform Tag24.