Parintele Arsenie Boca a devenit in ultimii ani un personaj fabulos al ortodoxiei. Locul de veci al fostului staret al manastirilor Prislop si Brancoveanu este vizitat saptamanal de mii de oameni, veniti sa se roage in fata mormantului impodobit cu flori, cu credinta ca vor fi ajutati sau ii vor ajuta astfel pe cei dragi.

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in satul Vata de Sus, la 29 septembrie 1910, din parinti crestini si dreptcredinciosi, Iosif si Cristina care i-au pus numele de botez Zian, ca rod al rugaciunii.

Spunea parintele: „Mama mea cand a ramas insarcinata cu mine, s-a uitat la icoana Maicii Domnului si a pictat-o in inima ei. A pictat-o rugandu-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfintii Ioachim si Ana: „Maica Domnului, iti cer un copil, fie parte barbateasca, fie parte femeiasca, care sa iti slujesca tie, Maicii Domnului si Domnului Iisus Hristos. Nu pentru mine il cer“. Eu deja am fost pictat din pantecele maicii mele. Cand mama mea mergea sa lucreze la camp, inaintea ei aparea icoana Maicii Domnului datorita rugaciunilor ei. Dupa ce-am terminat studiile, mama mea credea c-am sa ma stabilesc ca orice om la casa lui. Cand a aflat ce intentii am, mi-a luat capul in maini, m-a sarutat si m-a binecuvantat zicandu-mi :„O, dragul meu si scumpul meu, de cand astept eu asta!“, iar alta data spunea „De ce nu faceti si voi la fel?! Dar care din voi se roaga cand sunteti insacinate: Doamne, da-mi un copil bun, cuminte, care sa-Ti slujeasca Tie; pentru Tine Doamne? Care din voi ati citit
in timpul sarcinii Acatistul Maicii Domnului si alte carti bisericesti? Voi ziceti ca n-aveti timp sa va rugati. Cereti la Maica Domului si la Domnul Iisus Hristos si va vor da. Daca nu faceti rele, va iese si copilul asa cum il doriti.“. 

Parintele spunea ca tatal sau, care cunostea meseria de pantofar, il punea si pe el sa invete sa bata cuie de lemn, dar el neavand indemanarea necesara le rupea si atunci tatal sau il batea iar, o data a fost batut de tatal sau pentru ca nu folosea bine timpul, iar acea bataie i-a

folosit toata viata.

Zian Boca face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu“ din Brad, al cincilea liceu romanesc din Transilvania. Tanarul Zian Boca (foto) se remarca repede intre colegii sai prin seriozitate si aptitudini deosebite, printr-o viata ascetica si traire religioasa, care-i vor atrage numele de Sfantul, dar nu in ironie, ci bazat pe virtutile si capacitatile sale. Teza de licenta la Academia Teologica rezuma stradaniile sale spre desavarsirea interioara a omului si purta titlul: „Incercari asupra vietii duhovnicesti”. Mai tarziu, viata, faptele si moartea Parintelui aveau sa-i implineasca numele de Sfantul Ardealului.

Zian Boca s-a inchinoviat la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus in iunie 1939, fiind deja diacon celib (probabil hirotonit in 29 septembrie 1935, cf. Parintele Veniamin Tohaneanu).
Dupa aproape un an de zile, in 3 mai 1940, are loc tunderea in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie. Evenimentul este consemnat si de „Revista Teologica“ din 1940, editata la Sibiu.
„Pelerinajul de la Manastirea Brancoveanu a intrunit la rugaciunea de obste si in acest an, in Vinerea din Saptamana Luminata (deci de praznicul Izvorului Tamaduirii n.n.),

cler si popor din tot jurul. I.P.S. Mitropolit Nicolae si P.S. Episcop Nicolae Colan al Clujului, au slujit Sfanta Liturghie si au cuvantat inchinatorilor.
Cu acest prilej – se spune mai departe – s-a savarsit impresionanta slujba a tunderii in monahism a Parintelui Ierodiacon Arsenie Boca.

PREOT-DUHOVNIC LA MANASTIREA BRANCOVEANU

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

In 10 aprilie 1942, Parintele Arsenie a fost hirotonit preot.
„In Vinerea Izvorului Tamaduirii din acest an (1942 n.n.) a avut loc la Manastirea de la Sambata de Sus obisnuitul pelerinaj.
Pelerinii, veniti in numar destul de mare, fata de timpurile grele ce le strabatem si de vremea ploioasa, au avut mari bucurii duhovnicesti.
S-a slujit Sfanta Liturghie atat la altarul manastirii, cat si in aerul liber. I.P.S. Sa a hirotonit cu acest prilej pe Cuviosul prodiacon Arsenie Boca intru ieromonah, iar pe tanarul, absolvent de Teologie, Vasile Sortan intru diacon pentru trebuintele manastirii.
Predica inaltatoare si duioasa a I.P.S. Sale a stors lacrimi pelerinilor.
A urmat sfintirea apei la fantana tamaduitoare si un Sfant Maslu cu mare sobor de preoti.
Manastirea lui Constantin Brancoveanu a reinviat in toata puterea duhovniceasca. Peste Tara Oltului sufla cu putere duhul lui Dumnezeu prin mijlocirea manastirii reinviate din mormantul in care o asezasera adversarii neamului si ai credintei drepte“.19

CURENTUL SPIRITUAL DE LA SAMBATA SAU „FILOCALIA PENTRU TOTI“
„In anii de ctitorie la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, se remarca in chip stralucitor ca «pictor de suflete dupa modelul Domnului nostru Iisus Hristos» (Nichifor Crainic). Se reinvie acum o traditie a marilor pelerinaje la locurile sfinte. La acea «bulboana spirituala uriasa», multimile nu mai contenesc, cum exclama cu admiratie Nichifor Crainic: «Ce vreme inaltatoare cand toata tara lui Avram Iancu se misca in pelerinaj, cantand cu zapada pana la piept spre Sambata de Sus, ctitoria voievodului martir».“
Dupa numai un an de la hirotonia intru preot a Parintelui Arsenie, deci in 1943, Parintele Profesor Dumitru Staniloae marturisea, cu sufletul plin de bucurie, despre lucrarea duhovniceasca cu totul deosebita a fostului sau elev, „increstand“, cum zice chiar dansul, „faptele care ilustreaza modul in care trebuie sa se lucreze in zilele noastre si care pot influenta astfel asupra altora, preoti si credinciosi“.
„De mult ne simteam datori sa scriem in aceasta foaie despre lucrarea duhovniceasca ce se savarseste zi de zi la Manastirea Brancoveanu, cu largi si adanci efecte in viata poporului nostru.

LEGATURA PARINTELUI ARSENIE CU REZISTENTA ANTICOMUNISTA DIN MUNTI
Intre rezistenta anticomunista care exista in Muntii Fagarasului si Parintele Arsenie Boca, in acea perioada duhovnic la Sambata, s-a spus si se mai spune ca a fost o legatura, si anume ca Parintele i-a ajutat „direct“ pe luptatorii din munti, „moral si material“. Asa marturisesc supravietuitorii rezistentei anticomuniste, care, in 1995, au ridicat in fata Manastirii Sambata o cruce-monument „in memoria celor ce s-au jertfit in luptele cu comunismul ateu“ si pe care monument, la „loc de cinste“, au trecut numele Parintelui Arsenie Boca, din urmatoarele motive: „In calitate de staret al Manastirii Brancoveanu, a tinut ca nimeni altul flacara credintei, impotriva comunismului ateu, aducand lumea langa altarele lui Hristos.

Am evaluat aceasta rezistenta ca fiind mai importanta decat lupta politica sau armata anticomunista; Parintele Arsenie Boca i-a ajutat direct pe luptatorii din Rezistenta fagaraseana, in anii 1945-1948, moral si material; Cu sprijinul sau s-au tinut aici, in anul 1947, consfatuirile ce au dus la o unitate de lupta a tuturor fortelor anticomuniste din tara; Pentru atitudinea sa anticomunista, Parintele Arsenie a fost alungat, arestat in mai 1948, torturat de Securitate si condamnat la inchisoare si Canal, peste tot fiind un exemplu de demnitate si un sprijin pentru fratii sai de suferinta. A fost tinut apoi cat mai departe de Sambata, pana la moarte, umilit si izolat, dar permanent cautat de napastuitii din regiune, carora le dadea sfaturi si imbarbatare. Pentru toate acestea am socotit ca Parintele Arsenie Boca a fost omul cu cel mai mare aport in lupta anticomunista. Si, ca un semn de inalta pretuire, i-am trecut numele pe crucea ridicata la manastirea unde a fost atatia ani staret. Fie-i pomenirea neintinata!“.
Despre legatura Parintelui Arsenie cu rezistenta din munti, in afara de supravietuitorii rezistentei anticomuniste fagarasene sau de alti fosti detinuti politici ne vorbeste chiar Mitropolitul Ardealului, I.P.S. Parinte Antonie Plamadeala.
 

Parintele Arsenie Boca a lasat posteritatii o mostenire spirituala impresionanta, iar vorbele sale despre credinta, rugaciune si milostenie sunt pretuite de milioane de romani, dovada fiind multimile de pelerini care vin sa sa se roage la mormantul sau de la Manastirea Prislop. Cea mai cunoscuta rugaciune a parintelui este cea pe care acesta obisnuia sa o rosteasca dimineata.

Arsenie Boca a devenit in ultimii ani un adevarat fenomen, o figura emblematica in istoria recenta a poporului roman. Preotul care a slujit la manastirile Prislop si Brancoveanu si a fost detinut politic in anii 1950 este considerat un sfant de tot mai multi dintre cei care ajung sa se roage la mormantul lui din cimitirul manastirii Prislop. Cugetarile sale au ajuns si ele cuvinte de capatai pentru credinciosi.

Manastirea Prislop isi leaga numele de imaginea parintelui Arsenie Boca, al carui mormant a devenit loc de pelerinaj pentru un numar impresionant de pelerini.

VINDECARI MIRACULOASE

Exista numeroase marturii ale celor care l-au cunoscut pe Arsenie Boca, in care fostul preot era prezentat ca un om care avea darul vindecarii. De la bolnavi de cancer la orbi si persoane suferinde de paralizie, „pacientii” parintelui erau vindecati, potrivit relatarilor, prin puterea credintei. „In lucrarea parintelui Arsenie avem si cazuri de vindecari miraculoase. A vindecat un orb pe care mai intai l-a spovedit si l-a impartasit si apoi i-a zis sa iasa din biserica. Cei prezenti au zis sa-l ajute fiind orb, dar parintele i-a oprit zicandu-le sa-l lase sa mearga singur. Ajungand la usa bolnavul a zis: „Mai fratilor, eu vas”. In acel moment i-a revenit vederea pentru toata viata. Un om paralizat la par a fost dus cu caruta la manastire si parintele i-a zis sa coboare din caruta. El a coborat si de atunci a mers normal”, scriau autorii cartii „Alte marturii despre Parintele Arsenie Boca”, aparuta in Colectia „Ortopraxia”, in 2008, cu binecuvantarea IPS Dr. Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului. „Un orb a stat o luna de zile la manastire si canta mereu o cantare despre pace. Intr-o zi, dupa vecernie, dupa ce au iesit toti din biserica, parintele Arsenie l-a luat pe orb afara si i-a zis sa se uite in sus si sa-i spuna daca vede ceva si i-a raspuns ca parca zareste ceva. A doua zi, dupa vecernie, din nou l-a luat si i-a zis sa priveasca spre cer, iar orbul i-a zis ca vede mai bine. In a treia zi orbul a vazut si mai bine. In circa o saptamana orbul s-a vindecat”, scriau autorii cartii Sfantul parinte Arsenie Boca.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte, foarte important"- radioimpuls.ro

O marturie despre o alta minune atribuita lui Arsenie Boca a apartinut preotului hunedorean Oprea Craciun, din Cincis, si el fost detinut in inchisorile regimului comunist. Acesta relata ca in anii 1950, un satean din Cincis, Ionica Morar, a fost de fata la o vindecare miraculoasa. „Cand parintele Arsenie a iesit din biserica Manastirii Prislop, toti oamenii care stateau jos pe pajiste, langa izvor, s-au ridicat in picioare sa-i sarute mana parintelui. Doar un copil a ramas jos. Unchiul copilului i-a zis parintelui sa-l ierte pe copil ca nu s-a ridicat, deoarece acesta nu poate, niciodata nu si-a putut folosi picioarele. „Ba poate”, a zis parintele si a intins mana copilului. Copilul a prins cu mana un deget al parintelui si s-a ridicat in picioare. De atunci nu a mai avut nimic si a putut sa mearga”, relata preotul, potrivit cartii „Alte marturii despre Parintele Arsenie Boca”.

RUGACIUNEA DE DIMINEATA SCRISA DE PARINTELE ARSENIE BOCA
Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac si astfel, tinand la mine, sa Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca rugaciunea Preasfantului Tau nume sa-mi lucreze in minte mai mult decat fulgerul pe cer, ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece, caci iata pacatuiesc in tot ceasul.
Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric. Patimile au pus tina pe ochii mintii, uitarea s-a intarit in noi ca un zid, impietrind in noi inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina, asa risipind in desert zilele noastre, umbriti si dosaditi pana la pamant.

Doamne, Cel ce vii intre oameni in taina, ai mila de noi si pune foc temnitei, aprinde dragostea in inimile noastre, arde spinii patimilor noastre si fa lumina sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, vino si Te salasluieste intru noi, impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant. Caci Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea raman neputincioase.

Doamne, Cel ce vii in taina, ai mila de noi, caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti si cat esti de aproape de sufletele noastre si cat ne departam noi prin pacatele noastre.

Ci lumineaza lumina Ta peste noi, ca sa vedem lumina prin ochii Tai, sa traim in veci prin viata Ta. Lumina si Bucuria noastra, slava Tie! Amin. 

Sursa: cuvintecezidesc.wordpress.com; adevarul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si