Close sidebar
Close sidebar

Viața Sfintei Mucenița Filofteia. O sărbătorim în fiecare an pe 7 decembrie

Viața Sfintei Mucenița Filofteia. Pe data de 7 decembrie 2022, creștin ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Viața Sfintei Mucenița Filofteia. Iată care a fost viața Sfintei Filofteia, dar și ce tradiții trebuie respectate pe data de 7 decembrie 2022.

Viața Sfintei Mucenița Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Țaratului (româno-bulgar), într-o familie de țărani.

Aceasta a fost crescută cu evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Filofteia postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria. Mai mult de atât, era foarte milostiva. Ea  săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune.

După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia. Aceasta o bătea și o certa, părând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.

Citește și: La mulți ani de Sf. Nicolae 2022: Mesaje, urări și felicitări pentru Nicolae, Nicu, Nicoleta și Nicole!!!

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Filofteia nu se oprea din înfăptuirea binelui față de ceilalți și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei.

Atunci când a aflat de faptele ei, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști.

Deoarece nu mai era stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior. Iar din această rană sfânta a murit pe loc.

Și tot locul acela s-a umplut de lumină.

Atunci când a murit, Filofteia avea 12 ani.

Sfânta Mucenița Filofteia este sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie

Anual, pe data de 7 decembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia.

De Sfânta Filofleia, e dezlegare la pește și sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spune la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia 2022 nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Citește și: Sfânta Mucenița Filofteia 2022: Cruce roșie în calendarul ortodox! Tradiții pentru ziua de 7 decembrie 2022

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI