VIDEO. A fost trimis 2 ani după gratii pentru un calendar cu rațe
Un tribunal din Thailanda a condamnat un bărbat pentru doi ani de închisoare pentru că a vândut calendare satirice cu rațe de cauciuc galbene despre care procurorii au spus că au defăimat familia regală.
Author: Sorin Negru miercuri 08 martie 2023 , 13:03
Regele Thailandei este protejat de una dintre cele mai stricte legi împotriva defăimării (lezmaiestate) din lume, care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare.
Calendarul pro-democrație din 2021 a prezentat o serie de rațe de cauciuc în ipostaze despre care un tribunal din Bangkok a decis că seamănă cu regele thailandez, potrivit BBC News.
Condamnat inițial pentru 3 ani de închisoare
Narathorn Chotmankongsin, în vârstă de 26 de ani, a primit inițial o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru că a vândut calendarele grupului pro-democrație Ratsadon, potrivit Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).
„Dar pedeapsa a fost comutată în doi ani fără eliberare condiționată după ce inculpatul a depus mărturie care a fost benefică pentru diminuarea pedepsei”, au declarat oficialii TLHR, un grup juridic care acționează în multe cazuri de lezmaiestate.
Rațele de baie, un simbol accidental pro-democrație
Jucăriile galbene de baie au devenit un simbol accidental al mișcării de protest pro-democrație din 2020, după ce demonstranții au folosit rațe gonflabile mari pentru a se proteja de gazele lacrimogene și tunurile cu apă ale poliției.
Articolele cu tematică de păsări de cauciuc au ajuns să domine rapid marșurile de stradă, figurând aproape pe orice, de la pălării la agrafe de păr.
Utilizarea de către Thailanda a legilor lesei majestate a crescut dramatic în ultimii ani, cu peste 200 de persoane acuzate din 2020, potrivit TLHR.
Regele Thailandei, Vajiralongkorn, în vârstă de 71 de ani, este criticat de organizațiile democratice pentru regimul său autoritar.
Rațele care „insultă monarhia”
Human Rights Watch (HRW) a declarat că sentința arată că autoritățile thailandeze pedepsesc orice activitate pe care o consideră că insultă monarhia.
„Acest caz transmite un mesaj tuturor thailandezilor și restului lumii, că Thailanda se îndepărtează de o democrație care respectă drepturile omului”, a declarat directorul HRW Asia, Elaine Pearson.
Grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul thailandez că a exploatat legea insultelor regale în ultimii ani pentru a închide disidența politică.
Legea- care presupune o pedeapsă de maxim 15 ani de închisoare- are o definiție largă cu privire la ceea ce constituie o insultă la adresa regelui, succesorului sau regentului său și reginei.
Cu toate acestea, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a respins această critică. Guvernul său susține că legea este necesară pentru a proteja monarhia, care este venerată pe scară largă în Thailanda.
În ultima vreme, oamenii au fost urmăriți penal pentru că s-au îmbrăcat similar cu consoarta regelui sau că au insultat câinele regelui.
Autoritățile thailandeze au folosit, de asemenea, tot mai des legile privind criminalitatea informatică pentru a-i urmări pe cei care au postat comentarii critice pe rețelele de socializare.
Miercuri, doi tineri activiști deținuți în prezent sub acuzația de lezmaiestate au intrat în cea de-a 50-a zi de grevă a foamei, protestând împotriva legii stricte.