Nici nu s-au retras bine apele că blestemul inundațiilor a revenit în Spania. Pe timpul nopții, o furtună violentă a lovit regiunea Taragona și orașele din apropiere, provocând inundații grave și întreruperi de curent. Lângă Barcelona, meteorologii au anunțat cod roșu de pericol extrem. În tot acest timp, scafandri continuă să caute victime în cea mai mare parcare subterană din Valencia, parcare despre care autoritățile cred că ar putea fi un adevărat cimitir sub ape.

Aici, în centrul comercial, se aflau peste șapte sute de persoane în momentul în care puhoaiele au înghițit complet cele trei etaje ale parcării.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Nu se știe încă un bilanț al victimelor prinse în capcana mortală, însă căutările continuă aici, dar și în alte parcări, garaje și printre munții de mașini distruse. Imaginile sunt apocaliptice, iar noroiul pare să fi înghițit până și speranța oamenilor. Voluntarii sunt singurii care mai fac lumina. Este și motivul care a condus la aceste momente tensionate. Loviți cu noroi, huiduiți și înjurați, la cinci zile de la catastrofa care a răpit peste două sute de vieți, regele Felipe, regina și premierul au venit în zonele calamitate.

Vizita stârnește pe loc mai multă furie decât consolare. Lucrurile escaladează rapid, iar gărzile de corp abia reușesc să protejeze delegația oficială de ploaia bulgărilor de noroi. Premierul nu pierde timpul și fuge din mijlocul revoltei, după ce este lovit cu un băț. În tot acest timp, vizibil afectați, regele și regina renunță și la umbrelele bodyguarzilor și înfruntă umilințele oamenilor. Cu ochii înlăcrimați și chipul acoperit de noroi, regina a ascultat durerea celor din jur și a încercat să ofere sprijin moral sinistraților.

Nu e de mirare că acum Spania se scaldă în revoltă și frustrare. Petre Abrudan, un român stabilit cu soția în orașul Torent, chiar lângă Valencia, spune că autoritățile nu au gestionat bine situația: „Mesajele de mesajele de avertizare pentru populație au sosit foarte târziu, când deja fenomenul era în desfășurare de o oră jumate, două.” Pe Petre și pe soția lui, furtuna devastatoare i-a surprins la mii de kilometri depărtare unul de celălalt: el acasă, la Oradea, ea în Spania. Amândoi au trecut printr-o sperietură groaznică. Telecomunicațiile au căzut și nu au putut lua legătura imediat unul cu celălalt: „Efectiv nu s-a putut ajunge să se facă aprovizionarea magazinelor cu alimente și cu băuturi datorită faptului că nu se putea trece pe nicăieri.”

Imaginile filmate de soția lui Petre în supermarketurile din localitățile învecinate Valenciei arată situația disperată în care se află în continuare oamenii: rafturi întregi goale, exact ca în pandemie. Puținele alimente rămase, îmbibate în noroi, și magazine rase cu totul de pe fața pământului. Chiar dacă acum traficul aerian a fost reluat pe aeroportul din Valencia, reprezentanții agențiilor de turism recomandă reprogramarea vacanțelor în zonă, mai ales că și în perioada următoare sunt așteptate ploi torențiale: „Opțiunea lor este să-și reprogrameze vacanța în funcție de datele de reprogramare de la hotel. Sunt taxe, dar nu sunt foarte mari.”

Pagubele materiale se ridică în Valencia la peste două sute cincizeci de milioane de euro.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si