VIDEO | Adevărul despre substanța care a ucis trei oameni! La ce se folosește, de fapt, această otravă
Se caută vinovații după ce o mamă și doi copii au pierit, ca șobolanii, într-un bloc abia deratizat din Timișoara. În vârful piramidei de responsabili, se află cel care a aruncat otrava în bloc, fără să știe că împrăștie moartea.
Legea îl obliga să aibă un vraf de autorizații însă proprietarul firmei de deratizare... n-a avut niciuna!
Pus pe făcut bani, deși nimeni nu i-ar fi vândut cu acte o substanță atât de toxică, a cumpărat otrava de pe piața neagră și, la audieri, a aruncat o parte din vină pe administratorul blocului. Cel care ar fi trebuit să îi anunțe pe locatari că în bloc a avut loc o deratizare a refuzat să se disculpe în fața jurnaliștilor.
Ca să facă bani din stârpirea șobolanilor, Sorin Buță a pus în pericol viețile altora după cum singur a lăsat să se înțeleagă, aseară, la audieri: fără să fi trecut vreodată pe la primărie sau pe la Direcția Sanitar Veterinară, de unde ar fi trebuit să obțină autorizații de funcționare, Sorin Buță și-a construit un portofoliu de clienți cu care s-a lăudat, în urmă cu două luni, pe Facebook.
El încheia contractele, iar la deratizări își trimitea angajații: cu pompele în spate, așa-zișii profesioniști au luat la rând localuri și instituții- unde au împrăștiat otravă- fără să li se ceară MĂCAR O DATĂ acte. Ultima oară, intervenția lor a adus moartea:
La audieri, Sorin Buță n-a omis detaliile care transformă nenorocirile de pe strada Mioriței într-o tragedie națională și după ce le-a mărturisit anchetatorilor că a cumpărat de la o cunoștință otrava, a negat că i-ar fi
știut efectele. Nu e de mirare.
FOSFURA DE ALUMINIU- descoperită de autorități în bloc- este atât de toxică încât se folosește ÎN CÂMP DESCHIS, la gazarea rozătoarelor și nicidecum la deratizarea apartamentelor.
Proprietarul susține însă că angajații săi au împrăștiat otrava doar în apartamentele nelocuite.
Chiar el ar fi sigilat, apoi, încăperile cu bandă adezivă și avea de gând să se întoarcă pentru igienizare- totul cu buna știință a administratorului. Surprins aseară de jurnaliști, bărbatul responsabil cu ordinea în bloc și implicit deratizarea, a refuzat să explice cum de a bătut palma cu o firmă-fantomă:
Se pare că Sorin Buță își atrăgea clienții cu un statut obținut de firma sa, în 2015.
Pe-atunci, își desfășura activitatea la un sediu social și chiar dacă ulterior s-a mutat în altă parte a continuat să emită facturi în baza autorizației vechi. Mulți au crezut că e de bună credință după ce l-ar fi găsit pe lista firmelor acceptate de Direcția de Sănătate Publică.
Pe ceilalți, Sorin Buță îi amețea cu prețuri avantajoase. Încântați de preț, mulți nu mai cereau acte.