Pericol de extindere este, mai ales, în județele din nordul României.

Difteria este o boala infectioasa si contagioasa. Bacteria care produce afectiunea se ia mai ales pe calea aerului, de pe mainile celui contaminat sau de pe obiectele din jur. Primele simptome seamana cu o raceala: tuse, febra si frisoane, insa evolutia bolii e galopanta si poate duce chiar la moarte.

Citeste si: Vaccinul antigripal o necesitate pentru tine și pentru copilul tău. Află totul despre vaccinare

Alerta, emisa de Ministerul Afacerilor Externe vizeaza mai ales nordul tarii- judetele in apropierea granitei cu Ucraina. Cazuri de difteria au fost semnalate la vecini in regiunile Transcarpatia si Cernauti, la doar 110 kilometri distanta de Suceava.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Vaccinarea are trei doze: la doua, patru si 6 luni impreuna cu alte vaccinuri, apoi e un rapel la 6 ani, dupa care urmeaza ultimul- la 14 ani.

Intr-un cabinet al unui medic de familie din Suceava, pacientii sunt deja instiintati de efectele difteriei, iar parintii sunt sfatuiti sa-si aduca mai ales copiii la vaccin.

Ultimele cazuri grave, diagnosticate in tara noastra au fost in urma cu 40 de ani, dar nu este exclus ca boala sa revina. Asta- spun specialistii- mai ales in contextul migratiei dinspre Africa spre tarile europene.

Citeste si: Epidemie mortală în România! Ministerul Sănătății este în alertă

Directiile de Sanatate Publica din nordul tarii au deja un plan pentru a tine situatia sub control:

Au fost transmise recomandari tuturor medicilor de famlie...cu simptomatologie sugestiva
Ministerul Sanatatii a dispus demararea de urgenta a achizitiei de ser antidifteric, si trimiterea dozelor in zonele cu deficit de vaccinuri.

Medicii ne sfatuiesc sa prevenim contactarea difteriei, prin a spori regulile de igiena, prin vaccinare si prin a ne duce copiii la analize epidemiologice inainte sa-i inscriem la gradinita.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si