Algele roșii, aduse de valuri la mal, dau un aspect colorat plajei de la Constanța pe o distanță de un km de la dig. Specialiştii spun că apa caldă a dus la apariţia acestora, iar fenomenul a fost accentuat de prezența vântului puternic.

Citește și: Satul din Transilvania unde locuiesc mai mulți străini decât români. De ce sunt atrași olandezii, francezii și germanii în Richiș

Specia de alge roșii închide sezonul de anul acesta, ele ridicându-se la suprafață datorită apei calde și a luminii deficitare în comparație cu perioada verii.

Cum explică specialiștii plajele roșii de la Constanța

Una dintre plajele din zona Faleză Nord din Constanța este plină zilele acestea cu alge de culoare roșie, aduse la mal de valuri, scrie Ziua de Constanta. 

Peisajul creat de aceste plante acvatice este unul deosebit, în special prin culoarea algelor aduse de valuri.  

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp- wowbiz.ro

Specialiștii explică fenomenul prin "câmpia" de alge de pe fundul mării.

„Este o câmpie submersă pe care nu o vedem și aruncă pe mal ceea ce îi prisosește, ce produce în acel moment. Acum sunt alge roșii. Sunt multe specii care populează fundul mării acum, apa este caldă, lumină mai puțină. Algele verzi s-au retras, iar algele roșii mai încearcă“ a precizat doctorul în științe Adrian Bîlbă.

Potrivit expertului, algelor roșii le convine apa caldă care oferă cele mai bune variante de dezvoltare.

"Excedentul este aruncat pe mal. Este o algă ce nu are nevoie de lumină multă și trăiește la adâncimi mari. Lumina de toamnă le favorizează și proliferează. Au ieșit la suprafață pentru că este apa caldă și lumină mai puțină. Sunt algele care închid sezonul", a precizat specialistul pentru Ziua de Constanta.

Algele roșii au invadat litoralul

Algele roșii au invadat litoralul românesc

[Sursa foto: Ziua de Constanta]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si