In articol:
Dacă de la Guvern prețurile se văd mici, la raft produsele care ar trebui să fie mai ieftine nu se găsesc. De pildă, în această piață, ouăle din categoria M, care ar trebui să fie vândute cu adaosul comercial plafonat, au fost înlocuite cu cele din categoria L și XL care au un preț mai mare.
Și nu este singura situație de acest fel. În unele supermarket-uri lipseau de pe raft o parte dintre produsele cu preț redus.
„Marea ieftinire”, invizibilă pentru români
Într-un alt magazin, unul dintre uleiurile care ar trebui să le scoată mai puțini bani din buzunare clienților nu se găsea. Urmarea: oamenii sunt nevoiți să aleagă din produsele cu prețuri asemănătoare celor de dinainte de marea ieftinire sau chiar mai mari.
Citește și: Prețuri carburant 3 august 2023. Benzina și motorina în România cresc de la o zi la alta
Iar în timp ce guvernanții se laudă că ieftinirile sunt chiar și de 50 de procente la unele alimente, la cumpărături realitatea se vede altfel. Să luăm exemplul cartofilor albi. Guvernanții ne spun că de ieri ar trebui să îi găsim la doi lei kilogramul față de patru lei.
Conform guvernanților și noul preț al kilogramului de făină ar trebui să fie de trei lei și treizeci de bani. În acest moment, în unele magazine făină costă între patru și cinci lei kilogramul. Aceeași situație este și la laptele de vacă de1,5 la sută grăsime, care, ne spun autoritățile ar trebui să ne coste doar cinci lei și douăzeci de bani litrul. La finalul săptămânii, consiliul concurenței a anunțat că va veni cu primele concluzii referitoare la modul în care comercianții au respectat sau nu plafonarea adaosului comercial la maximum douăzeci la sută.