In articol:
„Zeci de studenți din Academia de Poliție au ajuns pe mâna medicilor, după ce au făcut toxiinfecție alimentară la cantina instituției. În loc de mâncare bogată-n proteine, viitorii polițiști primesc alimente alterate. Poze și filmări cu viermi în mâncare au fost făcute publice și au dus către o anchetă internă.
Anchetă internă la Academia de Poliție după ce studenții au ajuns cu toxiinfecții alimentare
„Ce mai avem aici? Un vierme! Ia vedeți, viermele ăsta oare este spălat? E spălat că a stat în ciorbă! Nu ca noi, nespălații! Care facem toxiinfecție alimentară”, a spus un student al Academiei într-un videoclip postat pe internet.
Așa arată mâncarea din meniul viitorilor polițiști care studiază la Academia de Poliție din Capitală. După ce aproape o sută de studenţi au acuzat, în săptămâna care a trecut, simptome de toxiinfecţie alimentară, un tânăr și-a făcut curaj și a arătat pe rețelele de socializare ce se ascunde în spatele ușilor închise de la academie.
„În ultima poză, un gândac mic. Putea să fie și mai mare! Da, cred că ne plângem noi prea mult”, a adăugat același tânăr.
De la mâncare cu gândaci și viermi, până la condiții de cazare greu de imaginat: asta au de îndurat cei care vor să aplice legea după ce termină studiile. De multe ori, studenții sunt nevoiți să își comande de mâncare ca să poată supraviețui. Și nu doar din cauza gângăniilor din mâncare, povestește Andrei. De cele mai multe ori mâncarea arată precum lăturile de dat la porci.
„- De ce comandăm mâncare? Cine are bani! Dacă ai o situație proastă acasă, iar părinții nu își permit să îți trimită 200-300 lei pe săptămână să îți comanzi mâncare, nu ai
Cât despre meniul pregătit de Academie, una este pe foaie, alta în farfurie.
„Ca de fiecare dată vor veni cu meniul pe care îl avem la Academie. Unde scrie, da, scrie, nu am nicio problemă, dacă ar fi să mâncăm foaia, am fi foarte fericiți.
Mai marii Academiei au susținut inițial că totul s-ar fi întâmplat din cauza lipsei de igienă a studenților. Ulterior, au transmis un comunicat prin care anunțau că în urma incidentului toți studenții au fost verificați și nu mai există alte cazuri de toxiinfecție alimentară. Șefii ar fi descoperit și cauza acestei probleme, susțin surse din Poliție. Nu mâncarea gătită la cantină este de vină, ci pachetele venite de la părinții studenților.
„De duminică seară nu mai aveți voie cu mâncare. Ne pare rău! Nu veniți cu mâncare de acasă sau din oraș. Sunt controale și nu lasă pe nimeni”, s-a arătat într-un mesaj intern adresat studenților din partea conducerii.
Regula nu doar că îi lasă cu stomacul gol pe studenți, ci îi afectează și pe părinții acestora. Cu lacrimi în ochi, sub protecția anonimatului, mama unui student a povestit că nu are liniște atunci când se așază la masă cu restul familiei.
„Mă simt vinovată! Mă simt suferindă! Mă simt copleșită când mă așez la masă și știu că al meu copil nu mănâncă! Este inadmisibil să nu primească nici atât! Copilul când ajunge de pe drum, că face câteva ore cu trenul, să ajungă acolo lihnit de foame și de oboseală”, a mărturisit mama unui student.
În plus, pe lângă așa zisa mâncare, studenții sunt nevoiți să învețe în condiții de șantier.
În această filmare se observă maldărul de moloz care zace în curte și praful împrăștiat. Din clădire ies mai mulți studenți și după doar câteva secunde încep să tușească.
„De un an studenții sunt nevoiți să învețe în condiții mizere, în condiții de șantier care nu respectă nicio normă. Tone de moloz și alte resturi”, a afirmat Cosmin Andreică, lider sindicat Europol.
Și nu doar studenții au de suferit, ci și muncitorii angajați să renoveze Academia. Instituția le oferă posibilitatea să mănânce cot la cot cu studenții, însă, de nevoie, oamenii s-au descurcat într-un alt mod.
„Studenții ne-au trimis imagini cu muncitorii de pe șantiere. Au început să își facă mâncare, nu mai servesc masa la cantina instituției. Fac grătar în curtea instituției”, a continuat Cosmin Andreică.
Nu este prima dată când Academia de Poliție este implicată într-un scandal legat de condițiile de cazare. Anul trecut, în spațiul public, au apărut imagini cu șobolani care mișună pe holurile căminului. La fel ca acum, și atunci au fost dispuse fel și fel de măsuri și au fost demarate mai multe anchete, toate fără niciun vinovat sau rezultat concret. Ministerul de Interne a transmis că a demarat un control intern și a trimis corpul de control să verifice situația din instituție.