Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din suma care revine asigurărilor sociale pentru fiecare angajat şi se deduce din veniturile brute lunare. Decizia de creștere a contribuției la Pilonul doi de pensii va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. 

Decizia face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență

Ministerul Muncii anunţă că, de la 1 ianuarie 2024, contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%, acesta fiind un jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care este îndeplinit.

Citeste si: VIDEO- Parlamentarii vor să le dea românilor mai mulți bani la salariu

"Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022", a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Creșterea contribuției intră în viogoare din 2024

Conform sursei citate, reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează elaborarea legislaţiei prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Promisiuni- pensii si salarii mai mari

Prin actul normativ adoptat, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuţiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Citeste si: Milioane de români vor primi tichete de masă gratuit. Ce categorie se încadrează

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii şi se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Citeste si: VIDEO| Veniturile românilor au pierdut demult lupta cu inflația, iar fenomenul este cât se poate de vizibil, mai ales, în orașele sărace

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si