Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Anunțul momentului de la Guvern despre salarii și pensii. Premierul Marcel Ciolacu, noi promisiuni legate de banii românilor în 2025

Anunțuri importante de la Guvern, miercuri 15 ianuarie, după întâlnirea de lucru dintre premierul Marcel Colacu și ministrul Finanţelor, Tanczos Barna pe tema bugetului de stat din 2025. Pensiile mici și medii ar putea fi indexate în septembrie, promite premierul.

Sorin Negru,

Premierul Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre salarii și pensii.

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premierul Marcel Colacu a anunţat, miercuri, după discuţia cu ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, o abordare ”prudentă” a construirii bugetului pentru anul în curs, urmând ca acesta să se încadreze într-un deficit de 7%.

Pensiile micii şi medii vor fi indexate în luna septembrie dacă bugetul va permite acest lucru, spune premierul.

Pensiile, indexate la prima rectificare- "dacă bugetul va permite"

Potrivit lui Ciolacu, bugetul, construit ”prudent” şi ”corect” de către Ministerul de Finanţe, va fi adoptat până la finalul lunii de către Guvern şi va fi trimis în Parlament.

Pensiile vor fi indexate din septembrie, dacă bugetul va permite acest lucru, a promis Ciolacu, iar o decizie se va lua la prima rectificare bugetară.

”La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile, mai ales din PNR(...) dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie”, a afirmat premierul.

Premierul vrea să acorde la începutul anului 2025 un ajutor financiar seniorilor cu pensii mici și medii.

"Am stabilit, la fel cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare si cu o majorare de tip one off (n.a o singură plată) până vom vedea execuția bugetara la prima rectificare”, a declarat premierul. 

Liderul PSD consideră că ”este o abordare prudentă a ministrului Finanţelor, o abordare corectă”.

”Vom vedea, cum spune un clasic în viaţă, pas cu pas”, a mai afirmat prim ministrul, aluzie la cartea preşedintelui Klaus Iohannis cu titlul ”Pas cu pas”. 

Investițiile, o prioritate în bugetul pe 2025

”Până la sfârşitul lunii o să trecem Legea bugetului prin Guvern şi o trimitem către Parlament, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie legea să fie aprobată.

Vom râmânene în deficitul de 7% la sfârşitul anului, aşa cum am convenit cu CE, şi vom rămâne cu 7% pentru investiţii”, a anunţat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, după discuţia cu ministrul Finanţelor şi echipa acestuia.

Potrivit premierului, investiţiile vor fi în continuare o prioritate, pentru a se asigura implementarea PNRR.

Ce se întâmplă cu ajutoarele de stat

Premierul Marcel Ciolacu a mai anunţat că şi în anul 2025 vor fi acordate ajutoare de stat, însă randamentul acestora va fi analizat. Prim-ministrul României spune că s-a obținut o creştere a veniturilor de 29,6% anul trecut.

Citeste si: Decizie fără precedent pentru proprietarii de case și terenuri. Noile măsuri care se aplică în toată România- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Un influencer a fost arestat pentru că agresa femei pe stradă, în timp ce prietena sa îl urmărea într-un live pe TikTok- antena3.ro

”Asta înseamnă că am îndeplinit acea solicitare din PNRR ca să creştem veniturile din PIB”, a afirmat Ciolacu.

Premierul anunţă că se vor acorda în continuare ajutoare de stat în acest an.

”Continuăm cu ajutoarele de stat, o să solicităm şi de la Consiliul Concurenţei care este nivelul şi fiecare program punctual(...) dar, în funcţie de randament şi de locurile de muncă noi create, vom vedea care au fost cele mai eficiente”, a afirmat premierul.

Acesta va propune ca toate ajutoarele să fie acordate de Ministerul Finanţelor.

”Eu cred că aceste ajutoare de stat ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanţe. Cele mai eficiente au fost cele gestionate de Ministerul de Finanţe”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, ”o să întoarcem înapoi în economie minimum de 2% din PIB”.

Deficit bugetar de 7% în acest an- ce a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri, că România s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul lui 2025 şi a precizat că o să se asigure că acest angajament va fi respectat. El a adăugat că bugetul va fi construit prudent pe partea de venituri, fără să fie incluse venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, iar cheltuielile vor fi controlate mai riguros.

”Un guvern pro-european trebuie să-şi respecte în primul şi în primul rând angajamentele faţă de Comisia Europeană şi faţă de partenerii europeni. Şi aici România s-a angajat ca în anul 2025 să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul anului. Este principala provocare pentru mine ca ministru al Finanţelor şi eu o să mă asigur că acest angajament a României să fie respectat. Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să exagerăm şi fără să includem venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, astfel încât deficitul să se bazeze pe o analiză prudentă a veniturilor şi pe partea de cheltuieli pe un control cât mai riguros”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro

Citeste si: Un influencer a fost arestat pentru că agresa femei pe stradă, în timp ce prietena sa îl urmărea într-un live pe TikTok- antena3.ro

El a adăugat că pe partea de investiţii nu vor fi reduse sumele alocate.

”Planul fiscal bugetar structurat pe termen mediu asumat de România prevede pentru anul acesta 7% pentru următorii şapte ani o reducere progresivă a deficitului bugetar până la 3% şi acest angajament nu trebuie respectat doar acum. Ceea ce construim astăzi, ceea ce construim pentru 2025, trebuie să aibă impact şi pentru anii următori, astfel încât pe partea de investiţii să nu reducem sumele alocate pentru investiţii, să creştem constant aceste sume şi să asigurăm cel puţin la nivelul deficitului finanţarea investiţiilor în România. Pe de altă parte să nu exagerăm pe partea de venituri nerealizabile şi să nu ajungem în situaţia în care diferenţa trebuie acoperită din împrumuturi”, a precizat Tanczos Barna, care a adăugat că investiţiile vor depăşi 130 de miliarde şi se pot apropia de 140 de miliarde.

Premierul Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre salarii și pensii.

[Sursa foto: Facebook]

Plata salariilor din Educație și Sănătate, la nivelul anului 2024

Ministrul Finanţelor a adăugat că bugetul asigură o finanţare consistentă pentru Educaţie şi pentru Sănătate.

”Bugetul asigură o finanţare consistentă pentru educaţie şi asigurăm plata salariilor la nivelul anului 2024, pentru sănătate asigurăm finanţarea Casei de Sănătate pentru a avea serviciile medicale asigurate tot anul şi salariile plătite la nivelul asumat de Guvern, la Apărare asigurăm minimul de 2% din PIB şi asigurăm şi investiţii strategice în sectorul industriei de apărare, pentru că România are, pe de o parte contracte deja semnate, angajamente luate şi trebuie să ne respectăm aceste angajamente.

Agricultura şi economia nu sunt uitate. Agricultura are finanţare pentru programele menţionate adineauri şi economia la fel, Ministerul Economiei are finanţare pentru programele pe care doresc să le implementeze”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

El a explicat că 2025 este un an al solidarităţii şi din punctul de vedere al unităţilor administrativ-teritoriale.

”Este un buget cumpătat, am pornit de la tăierea cheltuierilor statului şi putem să asigurăm încadrarea în 7% deficit. Anul 2025 este un an a solidarităţii şi din punctul de vedere al unităţilor administrativ-teritoriale. Acolo vom avea un fond a solidarităţii la nivel naţional, nu doar la nivel judeţean, la care vor contribui toţi pentru a ajuta comunele mici ca să îşi îndeplinească obiectivele minime de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi să poată să ofere serviciile pe care trebuie să le ofere”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI