Haideți să vedem cum se aranjează butoiul. Am scos țelina, se spală bineînțeles.

Ne aflăm la Mărăcineni, în gospodăria lui Gheorghe Manole, unul dintre grădinarii care cultivă din tată-n fiu apreciatele legume de Buzău. L-am găsit în timp ce punea murăturile, ajutat de un unchi de la care a aflat tainele ritualului dedicat gogonelelor.  

Apa sărată de izvor, secretul murăturilor

Cea mai apetisantă va fi aceasta pârguită. Bine, bune sunt și astea verzi, dar imaginați-vă cum le așezați pe farfurie, felii, a declarat Gheorghe Manole, legumicultor.

Toate legumele care merg la murat sunt suta la suta naturale, spun cei doi gospodari.

Cel puțin noi, nu știu alții cum sunt, le avem pe astea ale noastre, neatacate. În butoiul cu murături totdeauna trebuie să își facă loc ardeiul, ardeiul de orice tip, gras, gogoșar, poate și capia, a declarat Gheorghe Manole, legumicultor.

Grădinarii de lângă Buzău au devenit experți în conservarea legumelor și fructelor. Gospodarii bătrâni au încercat tot felul de combinații, de-a lungul anilor, și au perpetuat doar acele rețete care garantează producerea celor mai gustoase și crocante murături.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

În afară de binecunoscutul hrean, un obicei al nostru este să punem și lăstari de vișin, și frunze, și partea lemnoasă, a declarat Gheorghe Manole, legumicultor.

Odată culese din grădină, ingredientele sunt spălate bine, curățate, apoi îndesate în butoi. Dar gospodarii mai folosesc un ingredient minune, pe care îl aduc cu bidoanele de la munte.

Peste legumele proapete din borcan, localnicii toarnă saramură adusă de la un izvor din comuna Mânzălești. Este atât de sărată încât trebuie îndoită cu multă apă dulce.

Citește și: VIDEO- Broccolini, noua legumă-vedetă. "Se consumă cu tot cu tijă"

La o găleată, un litru va fi saramura, nouă litri va fi apa. Asta este compoziția. Cam tot ce este în murătoare totul este numai vitamine, a declarat Gheorghe Manole, legumicultor.

Pe lângă murături, saramura de la izvor este folosită la conservarea brânzei de oaie, iar în perioada Crăciunului, după ignat, este numai bună pentru conservarea slăninei de porc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si