Efectele catastrofei australiene se văd deja la peste 2.000 de kilometri depărtare. În Noua Zeelandă- cerul s-a făcut portocaliu și era brăzdat de nori cenușii din pricina fumului împrăștiat de la devastatoarele incendii.

Apar tor mai multe imagini înfiorătoare. Bietele animale au căutat cu disperare să se salvaze din calea flăcărilor. N-au reuşit, iar cadavrele lor stau mărturie pentru dezastrul care a trecut pe aici.

O oaie cu arsuri pe corp caută de mâncare pe marginea drumului. Doar ea a supravieţuit. Însă toată iarba e pârjloită. Cu un asemnea prăpăd, autorităţile nu mai au timp şi pentru salvarea animalelor.

Mercurul din termometre a sărit de 44 de grade iar calitatea aerului se deteriorează de la o oră la alta. E posibil să se impună evacuarea capitalei, inclusiv a Ambasadei României de la Canberra.

Starea de urgenţă a fost decretată în sud-est-ul insulei-continent, regiunea cea mai populată, şi ordinul de evacuare a fost dat vineri pentru mai mult de 100.000 de persoane din trei state.  

Citeste si: Incendii devastatoare în Australia: Premierul Morrison este criticat dur de pompieri

" Astăzi este vorba despre a salva vieţi", a avertizat premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian.

"Am văzut cum au plecat zeci de mii de persoane", a mărturisit şeful pompierilor din acest stat, Shane Fitzsimmons.

Turiştii şi locuitorii din sud-estul ţării şi-au abandonat cazările şi locurile de vacanţă

Autostrăzile care leagă oraşele de coastă de Sydney şi alte mari oraşe au fost blocate de lungi şiruri de maşini. 

Citeste si: VIDEO| Vântul întețește Apocalipsa din Australia

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Amploarea incendiilor din Australia a şocat ţara şi lumea întreagă.

De la începutul sezonului incendiilor, în septembrie, 23 de persoane au murit, a anunţat prim-ministrul.   

Zeci de alte persoane sunt date dispărute, mai mult de 1.300 de case au ars. O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars. 

Citeste si: Apocalipsa în Australia: Zeci de mii de australieni îşi părăsesc oraşele din sud-est. Incendiile se extind

Prim-ministrul australian Scott Morrison a fost criticat dur de pompieri din cauza proastei comunicări şi a gestionării deficitare a crizei incendiilor care au provocat deja moartea a 24 de persoane, dintre care trei pompieri, scrie AFP.

De sâmbătă, pe reţelele de socializare a devenit viral un videoclip cu declaraţia unui pompier, Paul Parker, în vârstă de 57 de ani, care îl insultă pe şeful guvernului. 

Întrebat duminică de AFP, el a explicat că este "consternat" de acţiunile guvernului, "în special de Scott Morrison".

Ascultându-l pe premier spunând că mii de pompieri voluntari vor să vină pe teren pentru a se lupta cu flăcările, Parker a izbucnit furios: "Eşti un idiot, amice!", a declarat el pentru AFP ca şi cum s-ar adresa premierului.

"Vino pe teren să vezi ce îndurăm. Nu ai nicio idee, tipule. Guvernul nu are nicio idee". 

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

El a explicat că pompierii îşi "pun viaţa în joc" pentru a stinge flăcările. 

"Asta ne place să facem, prietene, să ne punem viaţa în joc", a continuat el ironic. "O fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen şi pentru australieni".

"Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru vreun ticălos din Guvern". 

Jumătate de miliard de animale au murit în incendiile care distrug Australia începând din luna septembrie până în prezent, anunță presa australiană.

Există temeri că specii întregi de plante și de animale au fost distruse în totalitate de foc, în condițiile în care se estimează că de la începutul dezastrului au pierit 500 de milioane de animale. 

Sursa foto: Profimedia images 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si