VIDEO- Ard sute de hectare de vegetație în România. Pompierii se luptă cu lichidarea incendiilor
Sute de hectare de vegetație uscată, din România, au fost cuprinse de flăcări. Misiunea pompierilor de a lichida inchediile a fost dificilă din cauza duprafeței extinse, dar și a vântului puternic.
Sute de hectare de vegetație uscată au ars. Pompieri s-au chinuit ore în șir pentru a lichida incendiile. Misiunea salvatorilor a fost îngreunată de condițiile meteorologice.
Incendii de vegetație s-au produs în județele Timișoara, Buzău și Prahova.
Mai multe informați au fost transmise de Iulia Dumitrașcu, Adrian Jătăreanu și Iulian Bunilă, reporteri Știrile Kanal D.
Sute de hectare de vegetație au fost cuprinse de flăcări
Au ars sute de hectare de vegetație din România. Cele mai grave incendii au fost raportate în județele Timișoara, Buzău și Prahova, unde pompierii s-au luptat ore în șir pentru a lichida flăcările.
La Timișoara, incendiile au distrus o suprafață cuprinsă între 90-100 de hectare. Au fost mobilizați 30 de pompieri, cu 2 autospeciale de stingere, un autocamion și o trei autospeciale de serviciu. Incendiul a izbucnit pe raza comunei Dumbrava.
La operațiunea de lichidare a incendiului au intervenit pompieri voluntari.
"La nivelul Stației de Pompieri Făget a fost activată creșterea capacității operaționale ca urmare a izbucnirii unui incendiu de vegetație uscată pe raza comunei Dumbrava (sat Bucovăț). Din primele informații, incendiul se manifestă pe o suprafață cuprinsă între 90-100 hectare. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizați 30 de pompieri cu 2 autospeciale de stingere, un autocamion și o autospecială de serviciu din cadrul Stației Făget, precum și două autospeciale de serviciu și un microbuz de la subunitățile din Lugoj și Buziaș.
În sprijin au fost alertați pompierii voluntari ai comunei Dumbrava, precum și Ocolul Silvic Făget", se arată în comunicatul transmis de autorități.
În acest moment nu se cunosc detalii despre motivul incendiului din Timișoara.
În Buzău, incendiile de vegetație au distrus peste 200 de hectare de vegetație uscată în apropiere de Vulcanii Noroioși. Intervenția pompierilor, pentru a lichida în totalitate incendiul, a durat peste 12 ore, vântul puternic îngreunând operațiunea. Pe lângă cei 51 de pompieri, în operațiunea de stingere a incendiului au intervenit 29 de voluntari, oameni de rând.
Potrivit primelor informații oferite de ISU Buzău, incendiul se pare că a fost provocat. Momentan, autoritățile nu au identificat persoana care provocat incendiul.
"Peste 80 de oameni, între care 51 de pompieri, 30 de jandarmi și câțiva localnici, au intervenit, în noaptea de marți spre miercuri, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, semnalat pe raza localității Policiori, comuna Scorțoasa. Incendiul, care se manifesta violent pe o suprafață de aproape 200 hectare, a fost sesizat la 112, de către un localnic.
Misiunea pompierilor și jandarmilor a fost foarte dificilă, deoarece iarba în zonă era destul de înaltă, iar vântul sufla cu putere. S-a acționat toată noaptea, circa 12 ore, pentru a stinge flăcările care se vedeau de la câțiva kilometri distanță", se arată în comunicatul transmis de autorități.
În județul Prahova, au ars aproximativ 30 de hectare, cu multiple focare.
7 incendii de vegetație s-au manifestat pe raza mai multor localități. Au fost mobilizate 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și două autospeciale de primă intervenție și comandă, cu un total de 17 cadre, dar și 10 lucrători din cadrul SVSU Păcureți.
Măsuri dure pentru cetățenii care provoacă incendii
În urma creșterii numărului de incendii de vegetație, autoritățile au sporit măsurile împotriva persoanelor care provoacă arderi pe terenuri agricole.
"Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens", a transmis ISU Prahova.