Și ..a mai început un an școlar – pentru cei de la oraș, cu statistici, buchete de flori uriașe și discursuri solemne care nu spun nimic, cu autorități puse la 4 ace cocoțate la loc vizibil, care îndeamnă copiii să învețe.

Școli vechi, care stau să cadă

Acolo unde se termină însă festivitățile poleite, începe adevărata realitate.

Pentru copiii de la sate, clopoțelul sună din ce în ce mai trist.

Flori e unul dintre miile de copii cărora România le predă în fiecare zi aceeași lecție amară de sărăcie și supraviețuire. Are doar 8 ani și deja un program de om mare. Se împarte între munca de acasă și școală. Tot ce își dorește e ceea ce pentru noi înseamnă… normalitate.

"Eu vreau baie. Vrei o baie? Da. Aș vrea o baie. De ce? Ca să fac si eu baie in aia... in cadă. Și acuma unde faci baie? în lighean."

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Primarul unei comune din Prahova a plătit 9000 de lei să fie scuturată zăpada care nu exista

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Suntem în comuna Giubega din județul Dolj. Aici, într-o casă ridicată din greu și încă neterminată, doi frățiori crescuți de tată se zbat să iasă la lumină. Lipsurile și neajunsurile sunt la ordinea zilei în casa lor și au învățat să nu mai ceară, să se mulțumească cu puțin.. sau cu nimic.

În bănci de lemn mâncate de carii și de vreme, departe de tot ce înseamnă sistem de învățământ în 2022, se scrie viitorul lor și al nostru. 

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Drumul brânzei de Sibiu

Suntem în școala din comuna Laloșu-Valcea. Școala lor a fost construită în urma cu 40 de ani, ca 98% dintre școlile României. Corpul principal al clădirii e șubred- și la o viitură mai mare riscă să cadă.

Cum putem ajuta

La Andreiașu de Jos, județul Vrancea, nu a mai fost nevoie de nicio introducere. Clădirea a intrat în proces de reabilitare în urmă cu mai mulți ani. Firma care a câștigat licitația nu și-a primit banii și a plecat lăsând școala în paragină.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Comoara galbenă ascunsă în Pajiștea Apusenilor

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Din Vrancea, mergem mai departe în Suceava. La școala din satul Bilca, construită în urmă cu mai bine de o sută de ani, învață zeci de copii.

Campania „Se sună de schimbare!” în parteneriat cu Bookland România, își propune să modernizeze aceste școli.

Vrem ca împreună să ștergem din sufletul acestor copii gândul că ei sunt mai prejos decât cei de la orașe.

Citeste si: Romanii si-au inceput weekend-ul cu gimnastica mintii! “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”, lider de audienta, vineri seara, la nivel intregii tari si la orase

Dacă vreți să contribuiți la reabilitarea acestor școli, trimiteți un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, donând astfel 2 euro lunar. Donația poate fi oprită trimițând textul CONSTRUIM STOP. Sumele strânse în urma campaniei vor fi redirecționate către asociația BookLand.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si