Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Doi bătrâni își duc viața singuri în munți

Într-un colț de lume, pe o prispă veche doi bătrâni așteaptă să-și mai vadă o dată băiatul. Au trecut prin multe în viață și necazurile i-au îngenunchiat, dar nimic nu-i doare mai mult ca singurătatea. Taica Petru și Nana Ilona din munții Bistritei -ar putea fi bunicii noștri pe care i-am uitat, dar la care e bine să ne întoarcem înainte să fie prea târziu.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Suntem la poalele munților Bârgăului, în zorii unei zile friguroase de toamnă. Luăm la pas un deal abrupt și prin norii de ceață abia se ivește o bojdeucă veche și sărăcăioasă. Pe prispa ei, doi bătrâni râd și plâng în același timp – sunt bucuroși să ne vadă și triști când își aduc aminte de viața chinuită pe care o duc aici, singuri pe lume.

Cei doi se ajută unul pe altul

55 de ani unul lângă altul, anotimp după anotimp până acum, când au ajuns în iarna vieții. Sunt neputincioși și condamnați la izolare cumva, deși satul li se așterne la picioare, bătrânii nu pot ajunge până acolo.

"- Cu câți bănuți vă descurcați pe lună?

- Avem 269 de lei pe lună

- Și cum reușiți să trăiți cu bănuții ăștia?

- Trebuie să plătesc current. Facem ce putem de pe zi pe alta, nu am ce face."

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Bătrânul încearcă să fie tare. Când unul plânge, celălalt îl încurajează. Când unul nu mai poate, celălalt îi întinde o mână de ajutor

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Condițiile în care învață elevii din mediul rural

Aici la munte, frigul vine odată cu prima lună de toamnă, iar bătrânii abia au câteva lemne pentru foc. Din când în când, le mai sar în ajutor câțiva vecini care, fie pun mână de la mână, ca să le cumpere cele necesare, fie le aduc lemne, pe care bătrânul are grijă să le spargă.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Primarul unei comune din Prahova a plătit 9000 de lei să fie scuturată zăpada care nu exista

Căsuța cu tot cu gospodărie se întinde pe o limbă îngustă de pământ, pe care nea Petru a pus-o la punct cum a putut el mai bine. De aici mănâncă iarna ce cultivă vara: o roșie, un cartof, o mână de fasole.

Singura lor bucurie este fiul lor

El a ramas singurul sprijin în casă de când bătrâna, a căzut și a ramas imobilizată. Din primavara și până acum nu s-a putut ridica din pat.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri au ales să lase Capitala pentru un sat din Călărași

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

O singura bucurie le mai alina bătrânețea și chinul: feciorul plecat la oraș. În fiecare zi se trezesc cu gândul că poate azi le deshide poarta și tot cu gandul ăsta pun seara capul pe pernă. Nu îl condamnă. Îl înțeleg că nici lui poate, acolo departe nu îi este prea ușor.

Am mai sta la povești, dar tanti Ilona a obosit. Nu mai are putere nici să stea pe scaun măcar, și din cauza durerilor abia poate face câțiva pași. Bunicul o ajută să intre în casă.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Când iubirea ține de foame

Îi lăsăm pe bunici în odaia lor din care lumea se vede printr-un ochi de geam afumat de la lampa cu gaz care a ars o viață.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI