VIDEO„Nu avem bani și nu prea ne descurcăm”. Copiii care învață lecția sărăciei la școala vieții
Reportaj Asta-i România: Multe familii din România nu au posibilitatea de a le cumpăra copiilor rechizite și haine noi înainte de începerea școlii.
Pentru mulți copii, începerea școlii este un moment în care părinții le cumpără lucruri noi: haine, încălțăminte, ghiozdane și rechizite. Totuși, acest scenariu nu se aplică pentru toți elevii.
În foarte multe sate din România, părinții abia au cu ce să își crească micuții, iar rechizitele noi devin un adevărat lux.
Nicoleta este o fetiță care, în ciuda vârstei fragede, deja știe ce înseamnă greutățile vieții, aflându-le pe propria piele.
„Nu știu... mai mereu! Nu avem bani și nu prea ne descurcăm”, a răspuns Nicoleta atunci când a fost întrebată când este tristă viața ei.
Nicoleta este ferm convinsă că școala este salvarea ei și calea către o viața mai bună. Fetița învață foarte bine și își dorește să fie medic. Copilul locuiește într-o casă de chirpici cu mama ei, tatăl fiind plecat în Germania, la muncă.
„Ne descurcăm foarte greu. Avem o fetiță de clasa a III-a, ea și-ar dori mai multe, noi îi oferim doar cât putem. Soțul lucrează în străinătate, eu sunt nevoită să stau cu fetița pentru că nu am cu cine să o las.
Mai lucrez cu ziua prin sat, la curățenie, la magazine, la cine mă cheamă. Aș dori să îi ofer mai mult”, a spus Claudia Prisăcaru, mama Nicoletei.Mama trebuie să fie foarte puternică pentru fiica sa. Indiferent de cât de greu i-ar fi, Claudia încearcă pe cât posibil să nu plângă de față cu fetița.
„Nu plâng în fața fetiței pentru că nu vreau să mă vadă, să se supere și ea.
Când nu este acasă mai plâng”.Nicoleta adoră să meargă la școală. Acest loc a devenit pentru un adăpost, în care fetița uită de lipsurile de acasă, cel puțin pentru câteva ore. Învață foarte bine, iar acest lucru este confirmat și de către învățătoarea ei, Crina Tăiatu.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Este un copil care, la început, a fost foarte timid. Se vede că s-a integrat foarte bine pe parcursul acestui timp în școală. Îi place foarte mult, este pasionată de matematică, îi place foarte mult. Chiar insistă să ridice mâna în momentul în care desfășurăm lecțiile, vrea să iasă la tablă. Le spun de fiecare dată elevilor mei că pot reuși orice în viață, important este să lupte pentru visul lor, a spus învățătoarea.
Totuși, în ciuda lipsurilor acute, fetița are tot sprijinul din partea părinților în ceea ce privește școala, mama ei luptând din greu ca fetița să aibă tot ceea ce îi trebuie pentru a învăța.
Casa în care locuiesc Nicoleta și mama ei este una care are nevoie de foarte multe reparații.
Cele două nu au o baie la dispoziție. În plus, Claudia dorește ca fetița ei să aibă, pe viitor, o cameră a ei.Tatăl Nicoletei este plecat în Germania. Muncește și trimite bani acasă pentru plata facturilor și cumpărături. Situația este foarte dificilă, fetița simțind o durere foarte mare din cauza acestei situații.
„Ce să facem, tati? Trebuie să muncim! Dacă nu muncim, nu avem! Și mie mi-e greu, dar asta este. Mergem înainte! Dacă nu venea tati aici, nu aveam nimic”, i-a spus tatăl Nicoletei în timpul unei discuții telefonice.
Citește și: VIDEO Asta-i România! „Am plecat în speranța că ne va fi mai bine”. Dorul de casă crește odată cu depărtarea
Situația este foarte dificilă și pentru o familie cu șapte copii, patru dintre ei începând școala. Alți elevi încep acest an de studii cu ghiozdane și haine noi, iar micuții din familia Mihai au mers la școală încălați cu papuci.
„Prima zi e cu tristețe fiindcă nu am cu ce să-i îmbrac, cum au alți copii și e greu pentru noi, ca părinți. Îi ajutăm și noi cum putem”, a spus Tatiana Szeitz mama celor mici.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Copilul cel mare, Petronel, a primit ghiozdanul și rechizitele de la părintele din sat. Frații lui nu au niciun rucsac. Tot ce au copiii este și din generozitatea unor oameni care le-au donat diverse lucruri.
„Din alocația și ajutorul social, și din ce mă mai duc eu cu ziua la muncă. Mai am câteva familii care mă mai cheamă la lucru. Îi ajut la orice, nu mă dau înapoi de la nimic”, a spus Tatiana Szeitz.
Petronel știe că școală este cea mai bună soluție ca să ducă o viața mai bună.
„Să învăț bine și să mă apuc de o muncă foarte serioasă”, a spus Petronel, copilul de doar 11 ani.
Aceste doua cazuri nu sunt o excepție. În România, există sute de mii de familii care trăiesc în acest mod, de pe o zi pe alta. La țară, un copil din trei a abandonat școala. 700.000 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 23 de ani, nu sunt înscriși în cataloagele niciunei unități de învățământ. Acest lucru face ca România să fie în topul țărilor din Europa când vine vorba despre abandonul școlar.