Localitatea cu cele mai multe palate aurite pe kilometrui patrat a ajuns astazi un fel de muzeu al vremurilor bune. Nu mai sunt bani, nu mai sunt petreceri și asta parca îi doare cel mai tare. Neam de neamul lor nu s-ar fi gândit că peste Buzescu se va așterne liniștea vreodată.

Nu mai au bani să trăiască

Din regii de altădată, unii au ajuns muritori de foame.

"Cu ce s-o întreținem, dacă nu plecăm? Nu avem sociale, nu avem aia, aia."  

O pirandă îngândurată a ieșit la stradă să-și spună oful. Are și ea palat, făcut de băiatul ei, însă ce folos, dacă seară în livingul mobilat ca la Versailles aprinde lumânarea?

"Curentul, ne-am pomenit cu 75 de milioane. 7500 de lei curentul. Da. Mamă, deci a luat-o razna contorul. Deci, vă încălziți cu lemne. Cu lemne ne încălzim, da. S-au făcut șapte milioane cinci sute lemnele. Cu ce să mai luăm, cu socialul pe care în al am de un milion și jumătate?" 

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Școala din vârf de munte

Da, ați auzit bine, stau în palate și trăiesc din ajutoare sociale – obținute pe bună dreptate, spun romii, rămași fără muncă după ce afacerile le-au falimantet în pandemie. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Le-au ramas palatele mari și buzunarele mici, ne spune liderul romilor, Costică Stancu.

Nu își pot plăti facturile

Omul ne-a deshis ușa casei și de la înălțimea jilțului aurit, ne explică fenomenul- cum a ajuns bogăția să fie pusă la colț de sărăcie, în cea mai aurită localitate din România.

Economie – e cuvântul pe care trebuie să-l învețe acum romii de la Buzescu, pentru care risipa a fost dintoteauna lege.  

Nea Sică recunoaște că acum dacă ar aprinde pentru o noapte cele câteva zeci de becuri care încadrează tavanul, ar trebui să vândă casa ca să plătească factura.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Povară de om mare pe umerii unui copil

Nici fumul nu se mai ridică la palat și nici muzica nu se mai aude ca altădată. Vremea petrecerilor și a meselor regești care se întindeau pe kilometri, a apus.

Ne întoarcem în stradă, acolo unde se vede cel mai bine realitatea.

"Nu ne ajunge, am 900 de lei. Doar atât? Atât, să mor, mă jur cu argintul pe mână. Ce să fac? Mi-a venit... îmi mergea și mie un tv și mi-a venit 200 de lei. Nu l-am mai pus din februarie, pentru că nu am mai avut bani.

Să-mi iau și eu foc, mâncare, băuturi, să mai ud și eu, să iau și eu tratament. Pe ce să iau? Vai de capul meu."

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! În timp ce Europa se pregătește să stingă becul, românii nu renunță la bâlci

Dar la Buzescu există și romi fericiți. Un domn, care se recomanda a fi tatăl celebrului Tarzan, ne spune că la el cuvântul criză e pistol cu apă. Are 4 vile cu turnulețe ridicate și mașini că abia le mai găsește loc în garaj.

"Care e secretul? Să bei, să mănânci, aia e secretul. Dar de ce sunt vecini care se plâng și care spun că nu o mai duc la fel de bine, ca înainte de criză. Păi, dacă nu au muncit în viață. Au stat toată viața lor, au băut și au mâncat. Dvs ce ați muncit? De toate și bișniță și căldări."

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Deși Comisia Europeană recomandă dușul în doi, românii sunt campioni la spălat la lighean

Gurile rele spun însă că și autoritățile îngăduitoare au pus o cărămidă la fundațiile acestor palate ridicate ca ciupercile după ploaie, fără autorizații, și pentru care proprietarii ar plăti taxe și impozite cât pentru niște case de chirpici. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si