Sunt zeci de mii de oameni împovărați de credite care caută acum cu disperare soluții pentru a-și plăti ratele care s-au dublat în doar cateva luni. Ratele au ajuns să fie mai mari decât salariul minim pe economie. 

Ne îndatorăm până peste cap

Creșterea indicelul ROBOR a dus la explozia ratelor bancare, iar acum mulți români încearcă să treacă la IRCC, însă, o astfel de schimbare le poate aduce doar un moment de respiro celor îndatorați, o spun specialiștii care prevestesc o creștere considerabilă a dobânzii și pe IRCC. 

Cei care nu știu încotro să se indrepte, apelează la avocați în speranța că vor reuși să revină la ratele inițiale, sau măcar să găsească o soluție de salvare, să supraviețuiască crizei care e abia la început.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un băiat de 13 ani din Bucovina visează să devină violonist

În urmă cu 3 ani, Constantin s-a împrumutat la bancă ca să-și renoveze casa de la țară. A vrut să-și facă condiții decente, să renunțe la tradiționalul WC din fundul curții. N-avea să știe că-și va semna singur condamnarea la chin.

Avocații îi îndeamnă pe români să învețe să negocieze cu băncile, iar dacă nu știu cum să o facă, să apeleze la specialist înainte să fie prea târziu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Trăiesc într-o casă veche de 250 de ani

Trecem adesea pragul bancilor pentru că altfel nu putem să răzbim. Ne îndatorăm de multe ori până peste cap pentru că vrem și noi să trăim decent. Dar de multe ori, dorința de a ieși la lumină ne îngroapă de vii.

Care este valoarea coșului minim

"Cum este traiul astăzi în România? Cumplit. Pentru unii dintre noi este de-a dreptul de infern."

Ea este Cecilia Grecu, profesoară de meserie. În urmă cu câțiva ani, împreună cu soțul ei au făcut un credit pentru o casă. Și-au calculat veniturile și au ajuns la concluzia că împreună pot să ducă o rată lunară de aproximativ o mie de lei. Erau cu plățile la zi până când, într-o bună zi, soțul i s-a stins. 

Cecilia s-a trezit că trebuie să suporte singură toate datoriile pe care nu și le permitea.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Groparul care crește singur trei copii

Coșmarul prin care a trecut Cecilia nu e unul izolat. Odată ce ai ajuns să te îndatorezi la bănci, un impas financiar te poate îngenunchia. De la o somație și penalități până la executare silită nu mai e decât un pas.

Specialiștii spun că ratele vor fi anul viitor cu cel puțin 50% mai mari față de începutul acestui an, iar pentru mulți români plata ratelor și traiul de zi cu zi va deveni o adevarătă misiune imposibilă.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În timp ce noi constatăm cu amar că o ducem tot mai rău de la o zi la alta, ultimul raport ne arată că avem nevoie de mai mulți bani ca să trăim decent.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri care s-au întors din străinătate au ales să trăiască la țară

În România valoarea coşului minim pentru o familie cu doi copii este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%.

De asemenea, o familie cu un copil are nevoie de 7.112 lei pe lună, pentru un trai decent, iar doi adulţi fără copii de 5.322 lei lunar. Același raport arată că o persoană singură are nevoie de 3.275 lei pe lună ca să nu ducă lipsă de cele necesare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si