Faceți cunoștință cu Eliza și Dragoș, doi tineri frumoși și liberi care își trăiesc viața după propriile reguli, parcă într-o continuă și relaxantă vacanță, departe de toată agitația cotidiană. Îi găsim într-o casă cu totul verde, pe care și-au construit-o singuri cu propriile mâini din baloți de paie și lut: o locuință simplă și vie, înconjurată de vegetație și natură.

Căsuța din paie: Povestea unui vis împlinit în Turda

„Eu pot să declar că sunt mândră de acest proiect al nostru. E lucrarea noastră de diplomă, doctoratul nostru în viață”,  povestește Eliza.

Citește și: Acesta este orașul din România cu cel mai poluat aer: „Sunt compuși cancerigeni. Riscul de afectare psihică plutește în aer”

E printre primele case eco, construite în România, un proiect cu adevărat îndrăzneț de la care aveau să se inspire și alții, ne spun Eliza și Dragoș.

„Nu existau, nu, la noi în țară mai începuse cineva, undeva prin Giurgiu, mi se pare, a lăsat-o baltă, în secuime era o familie care și-a făcut o casă din baloți de baie in perioada aia”.

E locul pe care l-au căutat, în care și-au dorit să înceapă o nouă viață, mai simplă, mai aproape de natură și cu cheltuieli minime. Se întâmpla în urmă cu 10 ani, când cei doi puneau la fundația casei din vis, nu cărămizi și betoane, ci baloți de paie.

Citește și: Experiențe pe care să nu le ratezi vara asta

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„- Credeți că, în caz de, Doamne ferește, un cutremur, ține casa?

- Absolut, sunt 100% sigură. E pe structură de lemn, baloți, simți că are elasticitate, are o vibrație aparte toată locuința”.

Au avut un arhitect care le-a făcut proiectul și cam atât. Nici vorbă de muncitori plătiți cu bani grei și de tot ce înseamnă șantierul de construcție al unei case. Au muncit amândoi, și pe ici pe colo au mai primit o mână de ajutor de la câte un prieten. Acum sunt fericiți cu ce a ieșit: o casă care îmbină armonios vechiul și noul, confortabilă și înainte de toate, care se întreține ieftin.

Citește și: EXCLUSIV: Ioana Văleanu, românca care promovează muzica de cameră/ ”Este probabil cea mai intimă formă de a face muzică”

Sursa infinită de confort în căsuța de paie din Turda: Transformarea naturii într-o casă sustenabilă

„Electricitate și internet, bineînțeles, ca în secolul XXI. Pentru casă, efectiv e doar curentul pe care îl plătim. În rest, cumpărăm lemne pentru căldură. Iarna asta am bătut recordul, a fost mai blândă și am ars doi metri cubi de lemne. Maximul de lemne, să zic, că am ajuns la 3-4 metri cubi într-o iarnă mai geroasă.

Pentru întreținere 400 de lei maxim pe lună”. 

Citește și: VIDEO -O comună din Dolj devine magnet pentru antreprenori: Ulițele s-au transformat în centre de afaceri

Adică mai puțin decât întreținerea lunară a unui apartament cu două camere la bloc, asta în condițiile în care și iarna și vara, în casă, temperatura e aproape aceeași.

După principiul nimic nu se pierde, totul se folosește sau refolosește. Cei doi au transformat natura în sursa lor de confort: de la apă de ploaie, lemne, pietriș sau pământ. Pur și simplu, nimic nu le-a trecut cu vederea.

În casă, totul e organic și armonios și îți oferă acea senzație de căldură și intimitate. E oaza lor de liniște în care se simt conectați cu natura.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Ce-i face pe săraci și mai săraci și pe bogați și mai bogați, în contextul economic actual?

În gradină și-au pus de toate, legume, verdețuri, plante medicinale, le știu pe fiecare în parte, fiecare la ce folosește.

Și dacă pentru duș, spălatul vaselor și udatul grădinii, cei doi folosesc apă colectată și filtrată în timpul ploilor, pentru băut Dragoș are de făcut un drum de câțiva kilometri, până la un izvor nesecat de mii de ani. Drumul în sine e o mare aventură.

Eliza și Dragoș spun că o astfel de casă perfect conectată cu mediul nu e totuși pentru oricine. E destinată celor care au un spirit liber și vor să simtă, la propriu, pământul sub picioare. Totuși, trendul caselor eco din lut și paie începe să prindă și la noi, mai ales în rândul tinerilor ușor nonconformiști sau al celor care vor să scape de grija facturilor.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Rădăcini adânc înfipte: Lupta pentru apă potabilă într-un cătun fermecător din Munții Buzăului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si