„În Valea Jiului, minerilor le vine să intre în pământ de rușine și revoltă, după ce au primit pensiile recalculate de la Guvern. Au scăpat neîngropați din adâncul minelor în care au muncit cu greu, iar acum s-au trezit îngropați de autorități. Pentru funcționari din Minister, nu mai contează condițiile de muncă din mină, bolile profesionale și speranța de viață redusă a ortacilor, așa că au decis să le înjumătățească veniturile.

Oamenii sunt disperați și nu știu încotro s-o apuce. Mulți au fost la un pas de infarct când au primit deciziile prin poștă”, a spus Mihai Ghiță.

În Valea Jiului, cei mai mulți oameni muncesc în mine, punându-și viața în pericol. Unii dintre ei au ajuns la vârsta de pensionare, în timp alții au sfârșit înainte de a apuca această etapă a vieții lor.

Citește și: Se schimbă din nou legea pensiilor. Cine ar putea primi bani în plus pe ultima sută de metri. "Vorbim de 200.000 de beneficiari"

Valea Jiului s-a depopulat drastic

„Situația este destul de tragică. În sensul că tinerii pleacă din Valea Jiului. Cum termină liceul, ei pleacă în orașele mari sau în străinătate.Valea Jiului s-a depopulat foarte mult”, a spus Cătălin Șerban, fost miner.

Pensiile minerilor din Valea Jiului au fost reduse drastic după recalculare, „o măcelărire efectivă”, așa cum spune Cătălin Șerban.

Dat fiind faptul că Valea Jiului este populată, în cea mai mare parte doar de vârstnici, oamenii nu au altă sursă de venit în afară de pensie.

„În Valea Jiului, nu se poate trăi din agricultură, nu se poate trăi din altceva. Se trăiește doar din pensii, la momentul actual.

Știți foarte bine că aici nu s-a mai investit aproape deloc. Și atunci, oamenii nu au altă sursă”, a spus Gheorghe Militaru, președinte Uniunea Națională a Muncii, Valea Jiului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

„Asta este răsplată lor către noi! De ce tocmai nouă? Pentru că noi avem o viață scurtă! Eu, după cinci ani de pensie, nu știu cât o mai duc”, a mărturisit Cătălin Cenușă, fost miner.

Citește și: VIDEO Salvați de cărbunele din Valea Jiului! Datorită minerilor a fost evitat fenomenul de blackout

Cătălin Cenușă este legat de acest loc. Povestește cum mina i-a dat șansa să aibă o casă, o familie și o sursă de venit. Simte o datorei sufletească față de colegii săi. A deschis un minimuzeu, punând caschetele ortacilor pe pereți, dar și poze cu aceștia.

Oamenii se consideră mințiți

Pensionarii din Valea Jiului sunt extrem de dezamăgiți de modul în care funcționarii au recalculat veniturile lor.

„Ne-au mințit și nu mai putem să avem încredere în ei! Sunt foarte mulți colegi de-ai noștri care și-au depus cererile de pensionare și n-au mai apucat să prindă pensia.

Acei oameni sunt bolnavi, au boli profesionale. Noi avem o speranță mică de supraviețuire”, a spus Iulian Păuna, pensionar, industria minieră.

Minerii cred că singura lor șansă de a mai obține ceva este să lupte în instanță. Totuși, sunt foarte puțini oameni care pot începe un proces.

Un pensionar a lucrat 23 de ani în minerit și a rămas mutilat: și-a pierdut mai multe detgete de la o mână în urma unui accident cu vagoneta.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Totuși, chiar și oamenii care au studii superioare au fost victimele acestor scăderi.

„Recalcularea este una dintre multele lovituri pe care le primește poporul acesta. Mi s-au scos vreo 6 ani și ceva, aproape 7 ani din grupele de muncă”, a spus Mihai Tiberiu Grigoriu, fost inginer chimist.

Practic, după recalculare, acesta a pierdut un sfert de pensie. Acum, penisa sa este de 2600 de lei. Totuși, deși a avut ocazia să plece în străinătate pe același post, a refuzat. Chiar dacă salariul era foarte atractiv, familia a fost factorul decisiv pentru a rămâne în țară.

Reprezentanții Minsterului Muncii au spus că situația nu este chiar atât de gravă.

„Cineva este clar indus în eroare aici! Legea 360/2023 spune clar că nicio pensie nu scade, nici măcar una!”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si