Banca de Resurse Genetice Vegetale a Romaniei este un adevarat tezaur al legumelor si plantelor suta la suta naturale, traditionale.
Institutia din Suceava este singura de acest tip din tara care si-a propus sa salveze calitatea acestora si sa ofere celor interesati posibilitatea sa achizitioneze, in cantitati mici, seminte din soiurile celebre de altadata.
Colectia strategica a speciilor importante din agricultura autohtona numara 18.000
de varietati de seminte din 358 de specii diferite.
Silvia Străjeru, director executiv Banca de Resurse Genetice Vegetale: Fiecare proba din depozitul Bancii de Gene, inainte de a fi depusa in depozit, este studiata sa vedem ce capacitate germinativa are. Nu avem voie sa punem probe in depozit cu capacitate germinativa mai mica de 85%.
Cercetatorii colecteaza de la tarani, in special din zone izolate, seminte de griu si porumb, rosii, fasole, mazare, pana la in si canepa.
Sunt plante cultivate ani de-a randul de mai multe generatii cu seminte transmise din tata in fiu.
Citeste si: VIDEO| Mii de hectare cultivate cu tomate și ardei, devastate de grindină. Reacția fermierilor
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Fara sa fie nevoie de substante de combatere a daunatorilor si fara ferilizatori chimici. Un adevarat tezaur alimentar.
Semintele sunt verificate atent si este masurat gradul de umiditate. Apoi sunt uscate lent, pentru ca sa nu germineze si sa nu intervina mutatii la nivel genetic.
Colectia strategica alimentara a Romaniei se pastreaza la o temperatura constanta de minus 20 de grade.
Silvia Străjeru: Aici este depozitul rece al bancii, cel mai important punct din banca.
Tezaurul national la plante, la plante importante pentru hrana noastra cea de toate zilele, se afla aici, in aceste incaperi speciale pe care le vedeti dumeavoastra.
Mediul rece le conserva toate calitatile iar o data la 10 ani, semintele sunt regenerate. Alte containere, unde temperatura este de plus 4 grade, contin biblioteca genetica destinata celor care vor sa aibe in gradina si sa cultive plante suta la suta romanesti.
Silvia Străjeru, director executiv Banca de Resurse Genetice Vegetale: Cele 18.000 de varietati diferite se afla conservate in aceste conditii. sunt destinate utilizarii. utilizare inseamna ameliorare, cercetare, educatie sau cultivare directa pentru cei intereati sa introduca in cultura formele vechi, formele traditionale.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Tot mai multi romani, in special bucuresteni, sunt interesati de banca de seminte de la Suceava.
Vor sa cultive natural si sa manince sanatos si gustos. Dar, pentru ca cererea este foarte mare, institutia ofera anual, gratis, seminte pentru maximum 2.500 de persoane. Fiecare solicitant primeste cel mult 25 de seminte din 5 categorii.
O gradina cu legume suta la suta naturale, destinata studierii plantelor, este amenajata pe 2 hectare de teren langa banca de seminte.
Daniela Murariu, doctor inginer: Serele le folosim in special pentru speciile de legume.
Sunt populatii vechi, cu un gust deosebit. Nu sunt productive dar au un gust special, cel care ne aminteste de rosiile de pe vremea bunicilor nostri. Sunt foarte gustoase, dulci, pielita este subtire si sunt foarte mult utilizate in ultimul timp de micii cultivatori.
De cand a inceput acest program, banca a trimis 100.000 de esantioane de seminte. Cei interesati pot primi, la cerere, si sfaturi.
Citeste si: VIDEO| Legumele ciudate i-au adus succesul unui pensionar din Suceava