Pe 5 august, in Slobozia, furtuna puternica a distrus hectare intregi cultivate cu tomate si ardei capia.

„Uitati cum arata o cultura de tomate lovita, deci si acum dupa o luna de zile se vad ranile provocate de piatra, de grindina, uitati si fructele cum sunt lovite!”. Asa isi incepe povestea Alexandru Pavaloaie, cel care a investit in ultimii 20 de ani timp si bani in cultura de tomate de soi romanesc.

ALEXANDRU PAVALOAIE, FERMIER: Eu zic ca ar trebui sa existe o comunicare intre Centrul National de Meteorologie, pentru ca stiu ca asta primavara au fost lansate niste avertismente cu privire la aceste fenomene si dezvoltarea lor pe perioada verii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Alexandru se ocupa de o ferma care are 360 de hectare. Dintre acestea, 10 hectare sunt cultivate cu tomate si 23 cu ardei gras, capia, ardei iute, pepeni si castraveti.

Citeste si: Vremea se răcește în întreaga țară. Sunt anunţate cantităţi însemnate de precipitaţii

Spune ca o solutie pentru evitarea situatiei dramatice de acum o luna ar fi fost extinderea scutului antigrindina.

ALEXANDRU PAVALOAIE, FERMIER: Cu siguranta eficienta era daca erau folosite, dar se pare ca acestea au fost lansate in alte zone decat acestea, au fost lansate in zona Prahovei. In anii ce urmeaza, producerea hranei va fi din ce in ce mai scumpa, pentru ca fermierii nu vor mai investi asa mult bani, datorita fricii de a fi loviti de asemenea fenomene.

La solicitarea Kanal D, Ministerul Agriculturii, a precizat ca, de la inceputul anului si pana acum, au fost lansate peste 1.300

de rachete antigrindina din 61 de puncte.

Insa, de multe ori, chiar si acest sistem se dovedeste a fi ineficient in fata naturii, spun tot autoritatile, care dau ca exemplu tornada din luna mai. Cele 16 rachete lansate atunci nu au putut afecta intensitatea celulei de producere a fenomenului, comparat in forta, de specialisti, cu doua bombe de la Hiroshima.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si