Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Cagri Ozkan, om de știință turc, despre pasiunea pentru design a ceasurilor. ,,Am talent la desen, nu am știut-o nici măcar eu''

Un om de știință turc și-a descoperit în mod întâmplător pasiunea pentru design. Acest lucru l-a determinat să creeze ceasuri, dar și să aibă o școală de meserie.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

,,Creativitatea și știința merg mână în mână. O demonstrează un om de știință turc, care și-a descoperit întâmplător talentul la desen. Pasiunea pentru design  l-a făcut să creeze ceasuri și chiar să înființeze o școală de meserie'', a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Cine este Cagri Ozkan?

Este om de știință, dar asta nu l-a împiedicat să-și dezvolte talentul la desen, pe care l-a descoperit întâmplător, în urmă cu mai mulți ani.

,,Sunt om de știință, fac cercetare științifică despre genetică.

Am talent la desen, nu am știut-o nici măcar eu. Am început să desenez acum 7-8 ani. Unul dintre prietenii mei mi-a cerut să desenez o clădire memorială, un muzeu mic'', a spus Cagri Ozkan, om de știință. 

Prietenii săi au fost impresionați de talentul lui, așa că a primit din ce în ce mai multe cereri pentru design.

,,Într-o zi, o prietenă m-a rugat să-i fac o rochie de mireasă.

Și i-am făcut o rochie de mireasă din piele. A fost surprinsă când a văzut-o, pentru că e o rochie de mireasă din piele, nu arată ca o rochie de mireasă clasică,'' a spus Cagri Ozkan.

În pandemie însă a început să deseneze ceasuri. De mic l-au pasionat instrumentele care arată timpul, o contribuție importantă având și tatăl său. Ceea ce a început ca o joacă a prins tot mai mult contur.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

,,Am vrut să creez ceasuri pentru mine, să le port. Am făcut unul pentru mine, și apoi am început să le personalizez și am făcut chiar și pentru câteva branduri. În primul rând, nu am studiat nimic despre design, nici design-ul ceasurilor sau design arhitectural, nimic'', a spus Cagri Ozkan, om de știință. 

Cagri a realizat ceasuri pentru el și prietenii săi

Din pura pasiune, talent si meticulozitate ajuns ca să creeze forma a 30 de ceasuri. Unele pentru el, iar altele pentru prieteni.

,,Mă inspiră, în cea mai mare parte, istoria Turciei. Toate ceasurile mele conțin mici detalii care au legătură cu istoria Turciei'',

potrivit lui Cagri Ozkan.

Îl inspiră și natura, iar astfel apelează des la culori precum turcoaz sau violet. Creațiile sale, in culori vibrante, sunt apoi trimise către producătorii care le dau forma materiala. Omul de stiinta a creat și un logo, pe care îl folosește ca pe o semnătură.

,,Logo-ul meu este un cap de lup înfășurat în jurul feței fetiței mele. Este chipul fetiței mele de când avea 6 ani, cu un cap de lup, lupul fiind animalul național al Turciei'', potrivit lui Cagri Ozkan.

Citește și: VIDEO- Trendurile iernii. Ce se poartă în sezonul acesta?

Pasiunea pentru ceasuri l-a motivat să îi învețe și pe ceilalți

Chiar dacă totul este un hobby, pasiunea pentru ceasuri și pentru design-ul lor l-a făcut să își dorească să-i învețe și pe alții despre acest univers.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Cum alegem încălțămintea pentru sărbători? Sfaturile specialiștilor

,,Am aflat că, în Turcia, era o școală de ceasuri, dar că e închisă și nu funcționează. Am înființat o fundație, alături de mai mulți prieteni cărora le plac foarte mult ceasurile și am redeschis acea școală.

Școala de ceasuri este în Bursa, fosta capitală a Imperiului Otoman, iar acum avem 20 de studenți, îi învățăm, iar eu țin lecții de design acolo'', a declarat  Cagri Ozkan, om de știință. 

Școala este dotată cu cele mai moderne mașinării, inclusiv o imprimantă 3D. Ceasurile care sunt produse chiar acolo sunt oferite drept cadouri sau prezentate oficialilor din Turcia.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI