Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Campania "Epidemie de violență"/ Despre agresivitatea din versurile melodiilor. Ce spune Beto, cunoscut cântăreț de trap?

În acest episod din campania "Epidemie de violență", Abert Nebunu, cunoscut drept Beto, un cunoscut cântăreț de trap, ne vorbește despre agresivitatea din versurile melodiilor de trap. Beto: "Noi nu mergem la concerte să educăm".

,

Epidemie de violenta [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Urmează campania Epidemie de Violență, realizată de colegii mei, Claudia Costandiș și Ionuț Mihalcea. În episodul de astăzi vorbim despre un fenomen care îi îngrijorează pe mulți părinți, violența prezentă în melodii și în versurile pline de înjurături pe care tinerii le fredonează. Ce efect poate avea acest stil de muzică asupra dezvoltării minorilor, aflăm acum", a transmis Silvia Ioniță, prezentator Știrile Kanal D.

Ce spune Beto, cunoscut cântăreț de trap?

Claudia Costandiș: Isterie totală. Tinerii țipă, îl aplaudă, încearcă să-l surprindă din fiecare unghi și fredonează melodiile. Aceasta este reacția adolescenților de fiecare dată când reperul Albert Nebunu, supranumit și Beto, intră pe scenă. Pentru ei, Albert este un zeu. De altfel și versurile deocheate și pline de înjurături pe care le cântă, pentru tineri par ca o biblie, fapt ce-i revoltă și îngrijorează pe mulți dintre părinții care asistă neputincioși în fața acestui fenomen.

Albert Nebunu o are o comunitate de sute de mii de fani care îl urmărește în mediul digital fie că vorbim de TikTok, Instagram sau Youtube adolescenții îi sorb fiecare cuvânt și încearcă să îi copieze gesturile. Trebuia să aflu dacă Beto este doar un produs de marketing sau dacă acesta este Albert, în realitate, un tânăr violent care încearcă să îi facă și pe alții să îi urmeze modelul.
Ne-am întâlnit la studiourile Kanal D, unde am despicat fiecare aspect al vieții și al melodiilor lui. Crezi că ar putea să devină tinerii violenți după ce-ți ascultă melodiile?

Albert: Habar n-am. Eu sper să nu, adică să-mi asculte melodia, să se ducă să bată afară sau ceva, nu sunt de acord.

Claudia Costandiș: Unul dintre subiectele controversate în ceea ce îl privește pe Albert a fost promovarea unui limbaj jignitor și agresiv la adresa femeilor, lucru șocant ținând cont că o mare parte dintre fanii săi, sunt femei.

În multe dintre versurile tale abordezi violența sexuală. Care este atitudinea ta față de femei?

Albert: Nu e adevărat. Cine mă cunoaște știe că mă comport cel mai frumos posibil cu fetele. În niciun caz nu jignesc eu femeile, mi se pare cel mai prost lucru, am două surori.

Claudia Costandiș: Deci nu îndemni bărbații să se comporte într-un mod violent.

Albert: Nu. Abia am zis, am două surori, nu mi-ar conveni să mi se întâmple același lucru la surorile mele, adică poate de aia nu sunt așa.

Claudia Costandiș: Pentru a înțelege mai bine ce efect pot avea astfel de versuri asupra dezvoltării tinerilor, am contactat pe antropologul Alexandru Dincovici, lector universitar și specialist în studierea evoluției oamenilor în corelație cu condițiile naturale și social culturale. Alexandru mi-a explicat că oamenii care devin violenți în urma unor versuri aveau un fond violent preexistent. Cât de mult pot să influențeze versurile cântăreților de trap, comportamentul tinerilor?

Alexandru Dincovici: Dacă ne uităm la muzică și la niște versuri și încercăm de aici să trasăm o relație dintre ele și un comportament ulterior, că pentru a se putea dezvolta un anumit tip de abilitate ori el trebuie să fie deja preexistent să existe o oarecare și agresivitate acolo, pentru ca muzica să poată ridica un fel de catalizator.

Claudia Costandiș: În anul 2020, polițiștii au deschis și un dosar penal pe numele lui Albert, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor atunci el a fost acuzat că deținea un pistol de tip air soft. Este un lucru cunoscut faptul că artistul n-a ezitat niciodată să promoveze utilizarea armelor în versurile și videoclipurile sale. De ce folosești arme în videoclipuri?

Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro

Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

Albert: Păi că ăsta e adevărul. Noi suntem nevoiți să folosim așa ceva din cauza la tot ce s-a întâmplat în trecutul nostru. Mai știți cine vine să se răzbune după cincisprezece ani? M-a prins în fața blocului cu un pistol de gen cu juri, air soft și pe chestia aia mi-au făcut dosarul, chiar ce aveam, pot să-l numesc pistol de jucărie, adică nu pistol adevărat.

Claudia Costandiș: Crezi că sunt tineri care îți urmăresc videoclipurile și se gândesc este cool să am o armă?

Albert: Să afle că nu e cool de nicio culoare să porți o armă. Mai cool e să ai o iubită, să te plimbi în oraș cu ea decât să stai ca nebunul cu un cuțit sau un pistol pe stradă, să te tăvălească polițiștii.

Claudia Costandiș: Totuși, versurile lui Beto sună uneori ca o provocare pentru tineri, mai mult decât atât, în versurile traperului idolatrizat de tineri, se face foarte des referire la droguri. Ai consumat vreodată droguri?

Albert: Am consumat și vă și spun sincer de ce. Eu sunt un copil foarte panicos. Eu dacă iau pastilă de răceală am impresia că îmi bate inima mai tare și mă sperii. Adică știe toată lumea, nu am nimic cu drogații, nu vreau să mă înțeleagă nimeni greșit, am prieteni care consumă.

Claudia Costandiș: La fel ca mulți alți adolescenți, din nefericire. Statisticile arată că, în România, tinerii au început să consume substanțe stupefiante încă de la vârsta de 12 ani. Pentru a desluși acest fenomen, am luat legătura cu Cristina Zaharia, reputat psiholog. Cristina vede zilnic copii ce cad pradă mediului digital și a influențelor din online și încearcă să facă ceea ce văd să aud la idoli lor.

Cristina Zaharia: Gândește-te că tot ce se întâmplă în lumea asta, se învârte în jurul acceptului. Ce ne dorim noi toți, toată omenirea, cu ce ne hrănim? Cu iubire, cu apreciere. Trebuie să aparținem unei caste, trebuie să aparținem cuiva, unui grup sau unei persoane și atunci plusăm. Deci noi oamenii plusăm, făcând niște lucruri care, de cele mai multe ori, ne pun viața în pericol. Nemaivorbind de segmentul acesta de vârstă, de preadolescent și adolescenți, care se duc într-o direcție, este un trend ascendent.

Claudia Costandiș: Ce te-a făcut să ai ură pe poliție și sistem?

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Roger Nores, prietenul lui Liam Payne, îl dă în judecată pe tatăl artistului după ce a fost acuzat de ucidere- radioimpuls.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

Albert: Pentru că, din punctul meu de vedere se face foarte mult abuz. O dată mă plimbam în parc și am făcut nimic, niște copii s-au luat la ceartă și mie mi-a pus cătușe polițist, a zis că sunt cu ei și n-aveam, nu știam pe nimeni de acolo.

Claudia Costandiș: Deși pare un băiat rău în melodiile sale, nu-i îndeamnă, sub nicio formă pe tineri, să facă ceea ce el cântă. Am încercat să aflu, totuși, de unde a izvorât toată această ură și violență pe care Albert a transpus-o în versurile sale. Ai crescut într-un mediu violent?

Albert: Viața în care m-am născut eu, cercul în care m-am născut eu, n-am avut norocul să mă nasc într-un cerc mai... mereu din cauza la ce mi s-a întâmplat în familie că am avut probleme cu tata, tata nu prea a fost acasă de multe ori și tata a fost arestat de o grămadă și de fiecare dată când a fost tata arestat despre asta a fost vorba despre violență și alte chestii. Nu am putut să stau mereu acasă, acasă. Mereu a trebuit să ies și așa mi-am făcut anturajul meu și am stat numai în violență, toată viața mea este numai despre violență, tot trecutul meu. Am stat într-un cerc unde se auzeau numai violență, se auzeau numai prostii. Asta încerc să expun, de aia și cânt ce cânt.

Claudia Costandiș: Crezi că au de ce să se îngrijoreze părinții?

Albert: Asta mi se pare plecată strict de la educația pe care le-au dat ei. Noi nu venim la concerte să educăm copii, adică noi nu avem nicio vină.

Citește și: VIDEO- Campania "Epidemie de violență". Există viață după tentativele de sinucidere provocate de depresie!

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI