În Sibiu crescătorii de oi au început deja să scoată la vânzare caș proaspăt și telemea.

Cantitățile produse în această perioadă sunt mici pentru că laptele este folosit la hrănirea mieilor care nu au apucat să ia mult în greutate.

Citește și: Kilogramul de branza, cat unul de carne de miel

Livia Voinică este unul dintre producătorii de lactate din Mărginimea Sibiului care-și vinde marfa în piață. 

O tradiție moștenită din generație în generație 

"Sperăm să fie lapte anul acesta, să fie un an mai bun decât anul trecut pentru că toată lumea așteaptă să mulgă, să scoatem cheltuiala din iarnă. O producție mare ceva înainte cu două săptămâni de Paște, sperăm să dăm mieii să plece la export pentru că acolo e baza", spune femeia.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Ministrul Agriculturii anunță o liniștire a prețurilor. Ce alimentele se vor ieftini

În familia sa creșterea animalelor este o tradiție care a fost moștenită din generație în generație.

În ultima perioada, cheltuielile au crescut foarte mult, iar asta se va reflectă și în prețul brânzeturilor.

Cât costă kilogramul de caș și telemea

"Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți, să ne acoperim cheltuielile.

Undeva în jur de 40-45 de lei kilogramul de caș și telemeaua proaspătă undeva la 40 de lei", explica Livia. 

Și ceilalți producători spun că scumpirile nu acoperă decât o parte din cheltuieli. Chiar dacă sunt dispuși să mai negocieze, clienții se lasă îndelung așteptați.

Citește și: Luna de miere plătită de stat! 30 de zile pentru activități de procreare în țara care vrea să domine planeta

"Am început cu telemea proaspătă de oaie, acum avem mai putină, dar la Paște o să avem mai mult lapte și o să avem mai multă. Avem și cas de oaie, telemea, urdă dulce, Ca pret, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem", spune un producător de brânzeturi.

Vânzarea a scăzut la jumătate

"A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu vine lumea în piață. Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe și ciobanii și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să dai", spune o vânzătoare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cei care își permit să cumpere spun că gustul autentic merită banii.

"Sunt foarte bune, proaspete și totdeauna foarte bune. Ce ați luat astăzi? Caș de amestec oaie, vacă și telemea de vacă. Prețurile cum sunt? Hm, să zicem acceptabile. Un pic piperate, dar merge. Și munca e grea. Înțeleg", spune un client.

"Brânzeturi, șuncă, slănină. Ce brânză ați luat? Am luat telemea, caș și urdă. Pentru noi accesibile, dar pentru alții probabil că sunt mai piperate un pic", spune altcineva.

Cel mai scump sortiment de brânză- burduful de munte

În piețele din Sibiu un kilogram de caș proaspăt se vinde cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de lei, urda costă între 20 și 25 de lei, iar telemeaua veche măturată se vinde la prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei kilogramul. Cel mai scump sortiment de brânză este burduful de munte, care costă 90 de lei kilogramul. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: