„Din câinii nimănui, triști și bolnavi, s-au transformat în căței de revistă. Vorbim de mai mulți patrupezi din adăpostul Brănești care au fost protagoniștii unei ședințe foto spectaculoase. Scopul? Să își găsească familii iubitoare și responsabile. Așadar, le-am invitat astăzi pe Ana Constantinescu, de la Protecția Animalelor Ilfov, și pe Raluca Băleanu, medic stomatolog de meserie, care a acceptat să pozeze pro-bono animalele nimănui. Evident, nu au venit singure. Bună dimineața, bine ați venit!”, a spus Simona Pătruleasa.
„Bună dimineața și bine v-am găsit!”, au spus cele două invitate.
Citește și: VIDEO- O nouă modă pentru căței. Vanessa Pîrvuleţu, celebră pe rețelele de socializare, după ce a postat fotografii cu coafurile pe care le-a realizat cățeilor
Cine sunt cățelușii care au ajuns modele și ce persoane au luat parte la această ședință foto?
Simona Pătruleasa: Așadar, din cățeluși maidanezi, au devenit vedete! Cine sunt ei și câți ani au?
„Ei sunt Charlie și Bruno, au aproximativ trei luni de zile. Sunt doi puiuți. S-au născut pe străzi, acum se află în adăpoistul public din Brănești, Ilfov, și sunt în căutarea unei familii iubitoare”, a spus Ana Constantinescu, de la Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: De stăpâni iubitori. Ana, aș vrea să știu cum a venit această idee de a face o ședință foto pentru ei?
„Dorința noastră a fost să promovăm empatia. Să aducem mai aproape de oameni câinii din adăposturi și să le oferim lor șansa de a găsi cât mai repede o familie”, a răspuns Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Raluca, tu ai fost fotomodel alături de ei. Tu, fiind medic stomatolog, cum ai primit această propunere? Cum te-ai simțit?
„A fost interesant să ies din halatul de medic pentru câteva ore, să merg într-un studio foto pentru acest shooting, care are un scop foarte bine stabilit, și anume adopția acestor câini sau a celorlalți care se află
în adăpost. Spreăm să le găsim în acest fel o familie iubitoare”, a spus Raluca Brăleanu, stomatolog și fotomodel voluntar.
Simona Pătruleasa: Dar cum fost această experiență pentru tine? Cum s-au descurcat? Au fost cuminți? Au fost ascultători? A durat mai mult? Ați tras unele cadre de mai multe ori? Cum a fost?
„Au fost destul de cuminți. Shooting-ul a mers ușor. Totul a fost, zic eu, făcut ca la carte.
Ei au stat la poze. Am avut un câine de talie ceva mai mare, acolo au fost mici probleme pentru că se speria foarte tare de blițul de la aparatul de fotografiat, dar, în cele din urmă, cred că au ieșit niște poze de-a dreptul savuroase”, a precizat Raluca Băleanu, stomatolog și fotomodel voluntar.
Simona Pătruleasa: Avem și imagini extraordinare cu cățelușii. Au fost mai mulți, da?
„Cinci căței au participat la această ședință foto”, a spus Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Citește și: VIDEO- Paradisul cățeilor, terapie pentru oameni. Iubitorii de animale se pot juca cu simpaticii patrupezi
Ce impact a avut campania?
Simona Pătruleasa: Care a fost reacția celor care au aflat despre inițiativa voastră?
„Am observat că foarte multe persoane publice aceste poze în speranța de a găsi un stăpân acestor cățeluși.
Bineînțeles, apropiații noștri, toți cunoscuții au făcut au făcut același lucru. Vrem să promovăm această campanie care se numește „Iubirea e mereu la modă” și astfel să dăm un exemplu tuturor celor care încă n-au un animal acasă și doresc să aibă unul, să adopte. Asta este principala noastră misiune”, a spus Raluca Băleanu, stomatolog și fotomodel volunar.
„Toți cățeii iubesc la fel, indiferent de rasă, de talie, de vârstă”, a adăugat Ana Constantinescu, Protecșia Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Cum sunt ei doi, cei pe care îi avem aici? Sunt mititei și văd că sunt cuminți. El s-a plictisit puțin...
„Da, sunt încă puiuți. Sunt și foarte jucăuși, extrem de prietenoși, afectuoși, loiali și își vor iubi cu siguranța noua familie”, a spus Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Simona Pătruleasa: Raluca, nu te-am întrebat dacă tu ai deja un animal de companie.
„Nu doar unul, mai multe animale de companie pentru că provin dintr-o familie care iubește animalele. Fratele meu este medic veterinar, la rândul lui, din iubire pentru animale. Am acasă și câini, și pisici. Toți sunt luați de pe stradă. Sunt sterilizați, vaccinați, deparazitați și îi sfătuiesc pe toți cei care ne văd acum să facă același lucru, să ne urmeze exemplul”, a răspuns Raluca Băleanu, stomatolog și fotomodel voluntar.
Simona Pătruleasa: Dar nu e greu să ai atâtea animăluțe acasă?
„Este greu, dat stau și la curte și atunci e un avantaj acest lucru. Mai am în grijă alte zeci de pisici pe care le hrănesc zi de zi”, a spus Raluca Băleanu, stomatolog și fotomodel voluntar.
Care este atmosfera din adăposturile de animale în acest moment?
Simona Pătruleasa: Ana, care este situația în acest moment în adăposturi? Vorbește-ne puțin asta.
„Este, din păcate, în continuare critică. Multe adăposturi, nu numai în Ilfov, sunt supraaglomerate. De aceea este nevoie constantă de asemenea campanii de adopție prin care să creștem vizibilitate cățeilor și să le oferim, cum spuneam mai devreme, șansa să ajungă într-o familie sau într-un cămin iubitor”, a răspuns Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Aș vrea să știu dacă aceasta campanie va continua și ce anume te-ai gândit să îmbunătățești? Ce idei mai ai pentru a-i face cât mai vizibili și să fie, apoi, adoptați de familii iubitoare?
„Ne dorim acest lucru. Scopul nostru să promovăm adopția responsabilă, iar, în urma campaniilor noastre, acesta este mesajul final. Vom continua și cu asemenea ședințe foto. Îi mulțumim, încă o dată, Ralucăi pentru că s-a alăturat pro-bono cauzei noastre și sperăm și ca mei mici, și toți câinii, să fie adoptați. Așteptăm ca oamenii să ne scrie pe paginile noastre de Facebook, Instagram. Protecția Animalelor CJ Ilfov ne găsesc. La fel, acolo ajutăm cu toate informațiile necesare”, a spus Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Ce trebuie să facă o persoană care dorește să adopte un animal?
Simona Pătruleasa: Dar poate că unii oameni nu adoptă, eu știu, din comoditate. Poate se gândesc că este un demers destul de greu. Este greu să adopți un animăluț?
„Nu, este foarte simplu. Adopția este gratuită, este necesar ca adoptatorul să meargă în adăpost și trebuie să aducă o copie de pe buletin. Trebuie făcută dovada spațiului unde va sta cățelul, o copie de pe actul casei sau un contract de închiriere. La fel, necesară este dovada venitului, un fluturaș sau chiar un extras de cont. Adopția, cum spuneam, este complet gratuită”, a spus Ana Constantinesc, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Ce alte proiecte mai aveți?
„Continuăm și cu campaniile noastre gratuite de sterilizări în județul Ilfov, prin care facem turul județului. Este, la fel, o altă campanie foarte importantă prin care putem să reducem înmulțirea necontrolată a animalelor, numărul lor de pe străzi și din adăposturi. De asemenea, vom continua să avem și astfel de proiecte, de campanii frumoase, prin care să promovăm adopția lor” a menționat Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Animăluțele sunt vaccinate la adăposturi
Simona Pătruleasa: De câte ori trebuie dus un cățeluș adoptat la veterinar? Cred că de câte ori îl ducem și pe cel care nu este.
„Da. Trebuie să aibă schema completă de vaccinuri. La vârsta completă să fie sterilizați, iar apoi, periodic, anual, pentru controlul de rutină”, a spus Ana Constantinescu, Protecția animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Ei sunt deja vaccinați în momentul în care ajung în adăpost?
„Da, vaccinați, deparazitați.. pleacă din adăpost cu toate în regulă” a transmis Ana Constantinescu, Protecția Animalelor.
Simona Pătruleasa: Ce facem când îi aducem acasă și nu am avut, până în acest moment, un animal de companie? Ce le dăm să mănânce? Ne dați în momentul în care îi adoptăm toate informațiile sau cum se procedează?
„Sigur, da. Noi vorbim mereu cu adoptatorii, păstră, întotdeauna legătura cu ei. De asemea, cum spuneam, promovăm adopția responsabilă. Nu trebuie să fie un impuls de moment. Trebuie să fim și noi foarte conștienți. Sunt niște suflete, niște vieți care au nevoie de toată atenția, de timpul, de dragostea noastră. Implică, la fel, costuri, vizitele la medicul veterinar. Trebuie să ne asumăm în totalitate”, a spus Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Citește și: Gestul emoționant al unui om al străzii, față de cinci căței găsiți la marginea unei străzi. ,,Vreau doar să li se dea șansa pe care mama lor, la fel ca mine, nu a primit-o niciodată”
Simona Pătruleasa: Dacă avem acasă alte animale și nu se obișnuiesc, nu se înțeleg bine, ce facem?
„Trebuie să le acordăm și lor timp să cunoască noua familie. În mod cert se vor acomoda”, a răspuns Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Simona Pătruleasa: Ei ajung la un moment dat să se împrietenească și ei între ei, chiar dacă sunt animale. Ce se întâmplă când pleacă unul? Ce simte? Vedeți o reacție a lor?
„Se întâmplă, din păcate, să fie un pic triști, dar, mai ales puiuții, se adaptează foarte repede și sperăm ca cei doi să plece cât mai repede acasă”,a spus Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Sunt oameni care vin și adoptă doi deodată?
„Da! Am întâlnit și noi asemenea cazuri, mai ales dacă sunt frați cățeii. Am avut și astfel de situații frumoase”, a specificat Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Familii cu copii vin să adopte?
„Întâlnim și astfel de cazuri. Oamenii ne sună, iar în urma campaniilor noastre, peste 760 de câini și-au găsit familii responsabili și iubitoare. Este un lucru bun. Adopția este într-o creștere, să spunem. Oamenii aleg să adopte, nu să cumpere un animal, ceea ce noi îi îndemnăm din tot sufletul să facă”, a răspuns Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Ce adoptă de obicei familiile care un copil? Ce fel de cățeluș?
„Puii sunt în general mult mai repede adoptați, dar întâlnim cazuri în care oameni care locuiesc la curte își doresc un cățel de talie mai mare care să stea în curte. Nu este o statistică foarte clară, în funcție de ceea ce simt. Noi îndemnăm oamenii să meargă în adăposturi, să interacționeze cu cățeii, să petreacă un pic de timp cu ei și pot acolo vedea ce fel de conexiune se creează”, a recomandat Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Dar câinii care sunt mai bătrâni, sunt mai greu de adoptat?
„Din păcate da. În România, un cățeluș ajuns la maturiate, bătrânețe, are șanse mai puține să fie adoptat”, a precizat Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.
Simona Pătruleasa: Și ce se întâmplă cu ei?
„Rămân în foarte multe cazuri. Își petrec restul vieții într-un adăpost” a răspuns Ana Constantinescu.
Simona Pătruleasa: E recomandat să le luăm copiilor cadou un cățeluș fără să le spunem?
„Pentru copil este foarte bine să crească, să se dezvolte alături de un animal de companie. Învață să fie mai responsabil, mai bun, mai empatic. Însă, cumva, toată grija pică pe umerii părinților. De aceea adulții trebuie să fie foarte conștienți de momentul în care aduc un alt suflet în căminul lor. Să fie conștienți că responsabilitatea va fi cumva pe umerii lor”, a precizat Ana Constantinescu, Protecția Animalelor Ilfov.