O frescă veche de 2.000 de ani care ilustrează ceea ce ar putea fi un strămoș antic al celebrei pizza italiene de azi a fost găsită în ruinele orașului Pompei, a anunțat marți Ministerul Culturii din Italia.

Citește și: "Să mutăm Pământul mai departe de Soare". Astronomii au găsit soluția la încălzirea globală?

Arheologii presupun că pâinea plată înfățișată în frescă, lângă un pahar de vin, poate fi mâncată cu fructe precum rodia sau curmale, sau îmbrăcată cu condimente și un tip de sos pesto, a adăugat ministerul.

pizza pompei

Cea mai veche pizza din lume

Cea mai veche pizza, în fresca din Pompei 

Imaginea a fost pictată folosind tehnica frescei, în care un artist pictează pe tencuială de var umed.

Imaginea recent descoperită are unele diferențe semnificative față de preparatele cu pizza care se bucură de succes astăzi- nici roșiile, nici brânza mozzarella nu erau disponibile atunci când fresca a fost pictată.

Citește și: O româncă va experimenta timp de un an de zile viaţa pe Marte

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ceea ce a fost găsit în Pompei ar putea „să fie o rudă îndepărtată a preparatului modern”, au spus experții din Parcul Arheologic Pompei într-un comunicat de presă.

Pizza la începuturi: mâncarea oamenilor săraci din sudul Italiei 

Potrivit istoricilor, fresca se referă cel mai probabil la „cadourile ospitaliere” care erau oferite oaspeților la acea vreme, urmând o tradiție greacă care datează din perioada elenistică (sec.

III-I î.Hr.).

Fresca a fost descoperită în mijlocul unui perete pe jumătate prăbușit al unei case care includea o brutărie într-o anexă.

Ministerul Culturii de la Roma a spus că respectiva clădire a fost parțial excavată în secolul al XIX-lea, iar săpăturile au fost reluate în ianuarie.

Directorul Parcului Arheologic din Pompei, Gabriel Zuchtriegel a remarcat că pictura arată contrastul dintre „o masă frugală și simplă... și luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentări artistice și literare”.

Acest contrast se reflectă și în pizza modernă, a spus Zuchtriegel, menționând că pizza s-a „născut ca un fel de mâncare pentru oameni săraci în sudul Italiei, care a cucerit lumea și este servită chiar și în restaurantele de 5 stele”.

Ce minuni ascunde orașul Pompei

Orașul antic Pompei a rămas neschimbat ca în anul 79 d. Hr. când o erupție a vulcanului Vezuviu din apropiere l-a acoperit în întregime.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Peste secole, arheologii au scos la lumina zilei străzi și case, și toate utilitățile de care se putea bucura un oraș în perioada de apogeu a statului roman. Se pot vedea astăzi, în Pompei, vilele cu numeroase încăperi, toate deschizându-se spre interior, spre încăperea principală numită atrium, cu spărtură în acoperiș și bazin pentru colectarea apei de ploaie în pardoseală.

S-au găsit și grădinile interioare cu promenada lor, împodobite cu statui, straturi de flori și fântâni arteziene.

Se pot admira frescele de pe pereții încăperilor, mozaicurile, dar și sistemul tradițional roman de încălzire prin pardoseală sau pereții caselor. Unii locuitori mai bogați aveau și propriile băi. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si