In articol:
„Dacă v-ați cumpărat telefoane mobile sau televizoare în perioada pandemiei trebuie să știți că probabil ați plătit mai mult decât trebuia. Consiliul Concurenței a descoperit că 4 mari jucători de pe piața produselor electronice s-ar fi înțeles să crească artificial prețurile chiar atunci când vânzările înregistrau creșteri uriașe.
Prețuri artificiale, de 4 ori mai mari în pandemie
Dacă ne uităm pe acest grafic cu evoluția prețului unui telefon mobil lansat în 2019, vedem creșteri în aprilie și decembrie 2021. Prețul a urcat în doar câteva luni chiar și cu 600 de lei. Se pare că aceste scumpiri au fost făcute din pix.
„Ideea era de a vinde întâi produsele din generația anterioară și pentru asta nu reduceau prețurile la produsele noi. Este o înțelegere ilegală, De ce? Pentru că în felul acesta prețurile la produsele noi erau mai mari decât ar fi fost în mod normal”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Pentru asta, Consiliul Concurenței i-a sancționat pe comercianți cu 123 de milioane de lei. Toate cele patru companii și-au recunoscut vina și au plătit amenda.
„Flanco a colaborat în mod transparent cu echipa care a condus investigația din partea Consiliului Concurenței. Respectăm decizia autorității, menționând că vom continua, ca și până acum, să ne stabilim independent strategia comercială, respectiv politica de prețuri și oferte, fără a permite vreodată intruziunea oricărei terțe părți.
„Am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online”, este reacția Emag.
„Samsung Electronics România a luat la cunoștință decizia anunțată de Consiliul Concurenței și a luat toate măsurile necesare pentru respectarea acesteia. Ne asigurăm clienții și partenerii că această decizie nu va afecta activitatea Samsung Electronics România. Ne angajăm să îmbunătățim în continuare politicile și procedurile noastre interne și să consolidăm programul de conformitate. Totodată, vom continua să inovăm și să ne concentrăm pe satisfacția consumatorilor noștri, oferind produse și servicii de calitate superioară”, este reacția Samsung.
Înțelegerea ar fi avut loc în perioada pandemiei, când vânzările de electronice au explodat pentru că lumea stătea acasă și se uita la televizor sau ținea legătura cu lumea prin intermediul telefoanelor mobile. Cei mai mulți au investit în telefoane și televizoare noi la vremea aceea. Drept dovadă, în 2021, vânzările de smartphone-uri au crescut cu 20%. Nu este o noutate ca în situații de criză, unele companii profită, spun experții.
Consiliul Concurenței are acum în derulare peste 50 de investigații pentru astfel de practici ale comercianților.