Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Cel mai cochet oraș din România

Neaşteptat de frumos, cu străzi şi clădiri impresionante, orasul Oradea îi surprinde pe turişti de la prima privire. Localitatea s-a transformat, in ultimul deceniu, si a devenit cea mai cochetă din Romania. Clădirile istorice reabilitate emană aerul boem si rafinamentul arhitecților imperiali.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Cladiri de epoca, poduri si strazi intregi dedicate pietonilor, singura localitate din Romania care face parte din reteaua oraselor Art Nouveau. Acestea sunt reperele orasului Oradea, un municipiu al schimbarilor spectaculoase din vremurile noastre.

Elegantele cladiri din centrul istoric au fost proiectate la apogeul Imperiului Austro-Ungar, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Multe dintre ele au fost inspirate din arhitectura austriaca si franceza.

Ovidiu Pop este artist fotograf de 30 de ani, timp in care a surprins in imagini memorabile palatele impozante. Daca timp de doua decenii bijuteriile arhitectonice au fost cat pe ce sa devina ruine, in ultimul deceniu au fost readuse la viata.

Ovidiu Pop: Avem diverse, să le spunem, carii în arhitectura lor. Cum au trecut anii, clădirile au renăscut, orașul a înviat. Astfel, și fotografiile mele au fost mai vii.

Citeste si: El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec- kanald.ro

Citeste si: Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?- wowbiz.ro

Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| Tinerii nu mai vor să plece din țară! Au votat pentru un viitor mai bun în România

Zeci de cladiri au fost restaurate pe rand, astfel ca centrul orasului este aproape in totalitate refacut. Fotografiile – document ilustreaza schimbarile spectaculoase.

Reabilitarea fatadei Palatului Vulturul Negru, de pilda, a costat aproape 2 milioane si jumatate de euro.

Din aceasta suma, un milion si jumatate de euro s-au folosit pentru inlocuirea acoperisului si restaurarea tamplariei.

In interiorul pasajului au fost refacuti peste 2000 de metri patrati de tencuiala si 950 de metri patrati de pictura folosindu-se tehnica de șablon cu pictură manuală. De asemenea au fost inlocuiti peste 1000 de metri patrati de sticla.

Citeste si: VIDEO| Orasele care cresc spre munte

Ovidiu Pop: Mă bucur că am putut să contribui prin imagine la aceste schimbări, să arăt lumii ce am vazut eu prin aparatul meu și să arăt, prin rețelele de socializare sau prin cărțile pe care le-am editat, transformarea acestui frumos palat.

Palatele Moskovici, Stern sau Casa Venetiana sunt doar cateva dintre cele care si-au recastigat parfumul de odinioara. In medie, lucrarile de restaurare ale fatadelor dureaza doi ani, iar costurile se ridica la aproximativ un milion de lei, in functie de marimea imobilului si complexitatea ornamentelor decorative.

Primăria a initiat in 2009 un program de reabilitare a fatadelor din centrul istoric prin care ofera un ajutor proprietarilor pentru restaurarea cladirilor pe care le detin. Cei care refuza sunt supraimpozitati cu 500%.

Pana in 2020 vor mai fi restaurate 16 cladiri istorice, iar valoarea lucrarilor depaseste 20 de milioane de lei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI