Câteva fotografii surprinse în timpul unei vizite inopinate la centrul de recuperare neuropsihiatrică din Urlați arată cum România condamnă pacienții cu boli psihice la o viață de chin. Cei care încearcă să scape cu fuga din acest lagăr ajung să fie pedepsiți cu detența în izolator- spune ministrul Muncii- care a făcut publice imaginile. Concret, vorbim despre o încăpere îngustă cât o debara- fără lumină și neaerisită- în care unii bolnavi ar fi ținuți închiși și câte o lună.

Cei din centru neagă și spun că aici ajungeau pentru scurtă vreme doar cei cu boli grave.

Ca să ajungem „la nebuni”- așa cum descriu localnicii centrul- a trebuit să mergem vreo 3 kilometri cu mașina pe un drum neasfaltat. Rupți de lume și încarcerați în spatele gardului de fier, găsim amestecați persoane cu dizabilități pihice grave dar și oameni care suferă de singurătate sau lipsa locuințelor. Peste 170 la număr. Durerea cea mai mare e că nu pot să iasă niciodată din centru. Un bărbat încearcă să o convingă pe directoare să-l lase să mai plece, ca să nu înnebunească de-a binelea.

Citeste si: Copiii care văd fantome. Mărturiile terifiante din altă lume: "A început să meargă spre mine, am înlemnit"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Așadar, iată boala sistemului. Faptul că astfel de centru sunt izolate în cătune și-n munți face imposibilă recuperarea și integrarea treptată în societate a acestor bieți oameni. Conducerea centrului spune că va căuta soluții să îi mute mai aproape de lume, dar nu știe când.

Din păcate, e o poezie plină de speranță pe care o ascultăm obsesiv de ani de zile. În centru, nu există nici măcar terapeuți și psihologi care să lucreze cu bolnavii. Nu mai vorbim de puținele infirmiere care cu greu fac față.

România ar fi trebuit să închidă demult astfel de lagăre. Să deschidă mai degrabă case de tip familial, unde cei cu probleme să poată fi recuperați. Exemple există, dar prea puține.

Violeta Alexandru- ministrul Muncii: „Am continuat să alocăm bani pentru termopane, să rămână deschise 5 ani”.

Ministrul Muncii spune că va fi gândit un plan pe termen lung care să-i salveze pe acești oameni. Până atunci, ușile de fier se închid peste viețile necăjite, care rămân prizoniere acolo unde de ani de zile își duc soarta departe de ochii lumii.

Citeste si: VIDEO| În mintea pedofilului cu viață dublă. Cum îl descriu psihiatrii pe Johannes Visscher


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si