Decizia guvernului de a limita plățile cash a dat un nou avânt teoriilor conspiraționiste despre dispariția numerarului. Trecerea la digitalizare și implicit la plata cu cardul bancar nu îi atrage pe românii care s-au obișnuit să aibă în buzunare bani cash.. pentru un control mai mare, spun ei. În același timp, un partid politic cere ca plățile în numerar să fie trecute în Constituție, în timp ce economiștii și sociologii atrag atenția că banii oamenilor rămân oricum la loc sigur, transmite Cristian Sabbagh.



- Mult mai fain e să ai cash, ok?

- Când primiți salariile, scoateți banii și îi păstrați cash?

- Eu cash! Sunt pentru cash! Am mai mare încredere să îi țin eu în casă decât în bancă.

Se pare că românii preferă banii cash

Această doamnă nu este singura care preferă să aibă control absolut asupra banilor câștigați. Cei mai mulți oameni cred că dacă ar face plățile cu cardul, tranzacțiile ar fi controlate de către stat... așa că decid să plătească întotdeauna cu cash.

E problema ta personală ce plătești, ce cumpărături faci, mi se pare absurd să fiu verificat fără să-mi dau acordul

Dorința Guvernului de a limita plățile cash pentru a combate evaziunea fiscală a devenit un nou prilej pentru a fi reaprinsă discuția privind monedele digitale, desființarea bancomatelor sau alte teorii privind dispariția banilor.

Practic, oamenii vor avea o limită de cheltuieli în numerar de o mie de lei pe zi.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Nu ai dreptul să încasezi decât o mie de lei cash pe zi, e aproape imposibil, am o societate în horeca, distribui marfă și zilnic încasez cred că două mii de lei, ce o sa fac?

Citește și: VIDEO- Traiul în România a devenit costisitor. De câți bani are nevoie o familie pentru a duce o viață decentă

Economiștii atrag atenția că trecerea de la plățile în numerar la cele cu cardul nu va fi ușoară pentru oamenii care o viață întreagă au umblat cu banii în buzunare.

Având în vedere cât de mulți cetățeni români folosesc cash pentru a economisi sau a rezolva probleme, această lege îi va transforma pe cetățenii României în oameni care încalcă legea pentru că acolo unde oamenii sunt obișnuiți să-și împrumute bani, bani pe care îi au cash și nu i-au depus în nicio bancă, în noile condiții, acest lucru este ilegal, a declarat Christian Năsulea, lector universitar.

Iar atracția românilor către cash se vede și în cifre concrete.

Banca națională a României confirmă faptul că plățile în numerar sunt preferate. La finalul lunii iunie, românii aveau peste 65 de miliarde de lei cash. Cu 12 procente mai mult față de anul trecut. Teama românilor de a nu-și pierde banii cash a fost alimentată și de ultimele declarații politice.

Se va constitui un grup la notar conform legii, strângere de semnături pentru plățile în numerar, pentru introducerea în Constituție a plăților cu numerar, am văzut și în alte țări că se întamplă acest lucru, a spus George Simion, președinte AUR.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Diferența dintre a păstra cash la tine și a păstra în bancă este legată de percepție. Perceptie care poate fi instrumentalizată ușor de către politicienii noștri de extremă dreapta care vor găsi întotdeauna să zică: Aha, vor să vă ia tot ce aveți! Aha, vor să vă lase fără bani, a menționat Ciprian Necula, sociolog.

În timp ce românii nu se despart de banii de la saltea, Banca Centrală Europeană a făcut noi demersuri către trecerea la un euro digital, iar săptămâna trecută a lansat proiectul pilot.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si