„Însă, controalele pompierilor s-ar fi făcut după interesele șefilor, spun acum mai marii Departamentului pentru Situații de Urgență. Iar patronului nu i-a păsat că nu funcționa nici măcar sistemul de alarmare în caz de incendiu. Atenție, sunt imagini și detalii care vă pot afecta emoțional”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Continuă ancheta în cazul tragediei de la Tohani

Anchetatorii au găsit printre ruinele fermei devastate de foc mai multe fragmente de os care au fost trimise în laboratoare ca să fie expertizate.


S-ar putea să aparțină celei de-a opta victime, dată dispărută. Misiunea criminaliștilor a fost una extremă pentru că focul a fost atât de puternic încât farfuriile de porțelan din bucătărie efectiv s-au topit.
Între timp, o altă victimă a fost înmormântată în secret. Vorbim despre fiul unui general din Armată. Se dusese la pensiunea din Tohani împreună cu cel mai bun prieten să-l sărbătorească pe unul dintre copiii patronului. Apropiații anunțaseră inițial că trupurile celor doi amici vor fi depuse împreună la capela cimitirului Bellu pentru priveghi, însă părinții lui Vlad pare să se fi răzgândit. Totodată, clubul Steaua București a anunțat că Luca, unul dintre cei doi frați morți în iadul de la fermă, va fi îngropat cu mingea de fotbal, sportul pe care l-a iubit atât de mult. Fratele lui, care juca la același club, încă nu a fost identificat pe baza probelor ADN.
Antrenorul și colegii de la echipa de juniori sunt înmărmuriți.
Patronul fermei a fost surprins astăzi cu tabloul fiului în mână, mort și el în acel infern. Bărbatul va fi audiat de polițiști zilele următoare. Până atunci, de la Ministerul Afacerilor Interne se trag primele concluzii. Sunt unele revoltătoare care vorbesc despre posibile fapte de corupție la vârful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova. Șase controale ar fi fost făcute în acel complex, dar de fiecare dată s-a lăsat cu avertisment, cu toate că era haos în acte.

„Dacă acest lucru putea să fie prevenit, dacă acest lucru putea să fie minimalizat? Clar avem indicii că anumite lucruri nu au mers cum ar trebui, pe partea de prevenire, dar și pe partea administratorului. În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis! Aveam baza legală de închidere a acestui amplasament”, explicase Raed Arafat.
„Nu s-au efectuat controale ulterioare, nici pentru edificarea aspectelor rămase neclare, nici pentru determinarea încadrării intrării în legalitate”, a explicat General Benone Duduc.

Citește și: VIDEO- Tragedia de la Tohani, concluziile autorităților. Anunțul făcut de Raed Arafat

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Și iată, vreme de un deceniu, complexul a funcționat fără ca nimeni să pună piciorul în prag. Nu-i de mirare de vreme ce în respectiva fermă, șefii ISU dădeau petreceri. Mai grav e că există suspiciuni că aceștia din urmă ar fi intervenit de fiecare dată ca patronul să scape basma curată. Chiar și cu prețul unor vieți omenești. Oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență spun că toate controalele ar fi fost făcute în funcție de interese.

Iar cel care ar fi făcut legea ar fi fost prm adjunctul inspectorului șef al pompierilor prahoveni.
„Acesta a fost semnatarul fără drept a procesului verbal de control întocmit în luna iulie 2019 la Ferma Dacilor. O altă constatare: Impunerea unei stări de temere și presiune asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Modificarea discreționară a planurilor individuale de control a inspectorilor de prevenire și trimiterea acestora să controleze după propriul interes. Aici putem vorbi și de un fals în documente”, a adăugat General Benone Duduc.
Raed Arafat spune că foștii șefi ai ISU Prahova care au controlat Ferma Dacilor în 2019 au fost forțați să se pensioneze după mai multe sesizări privind nereguli în activitate. Însă, atunci nu se știa nimic despre acest complex.
Iar pe lângă faptul că pensiunea nu avea autorizații, nici de prevenția unor nenorociri nu i-a păsat nimănui.
„Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și care alarmează în caz de incendiu și care putea să-i alarmeze pe cei care dormeau la mansardă, nu era funcțională. Deci clar, dacă această centrală funcționa, poate astăzi nu eram aici să clarificăm toată situația asta”, a mai spus Raed Arafat.
DNA a redeschis acum dosarul care vizează modul în care angajaţii ISU au făcut controale la Ferma Dacilor. Iar procurorii de la Parchet continuă ancheta catastrofei în care opt oameni și-au pierdut viața, majoritatea tineri.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si