In aceasta farfurie sunt 3 tipuri de ou. La prima vedere, nu sunt mari diferente intre ele. Cu toate acestea, unele sunt mai sanatoase decat altele, daca analizam galbenusurile, ne explica Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie.

La ce trebuie să fim atenți când alegem ouăle

"Cele doua inchise la culoare sunt varianta ideala, iar al treilea este bun din punct de vedere nutritional, doar ca gaina a fost hranita cu mai putin porumb.

Modul in care este crescuta o gaina se reflecta in cantitatea de nutrienti a oualor. Gainile crescute libere sunt, practic, gainile care dau ouale cu un continut absolut diferit de proteina de foarte buna calitate si care au termen de valabilitate un pic mai mare”, spune nutriționistul.

Citeste si: Omleta cu brânză. Secretele celui mai delicios preparat pentru micul dejun

Pe piata noastra exista, conform regulamentelor 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifra din cod. De exemplu cifra 0 de la incpeutul codului, indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, sau cifra 1 care arata că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Culoarea si consistenta galbenusului sunt, de asemenea, indicatori de calitate.

Ce sunt ouăle funcționale

Producatorii stiu ca un ou de calitate implica hranirea pasarilor cu mult porumb. Dar nu numai asta.

O categorie noua de oua aparuta pe piata sunt asa-numitele oua functionale, care provin de la gaini a caror hrana a fost imbogatita cu omega 3 sau luteina. Aceste elemente se regasesc si in oua, ceea ce le face mai sanatoase si mai bogate in nutrienti. Exista insa si oua pe care ar fi bine sa le evitati, prin cateva metode deja traditionale.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Ouă de prepeliță. Ce trebuie să știi despre ele înainte de a le cumpăra. Ce produc în organismul tău

”Le punem pur si simplu in apa si toate ouale care se duc la fund sunt oua proaspete, cele care se ridica la suprafata sunt oua la care albumina a fost modificata din punct de vedere nutritional, tocmai datorita prospetimii lor. Adica sunt mai vechi”, mai spune nutriționistul. 

Nu consumați niciodată un ou dacă…

”Exista pete de sange pe care le regasim in galbenus sau in albus si-atunci acel ou nu se va consuma niciodata pentru ca este un ou vechi, care are deja structura de formare a puiului de gaina!”, atrage atenția specialistul. 

Citeste si: Ouă umplute. Trei rețete geniale pentru ouăle rămase de la Paște

Timp de 9 zile de cand a fost ouat, oul este considerat foarte proaspat. De asemenea, poate fi consumat in siguranta timp de o luna.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si