In articol:
„Legiștii au stabilit că fina lui Emil Boc a fost răpusă de o formă gravă de malarie. Femeia de 47 de ani tocmai revenise din Zanzibar. Se trata singură de răceală, păcălită de simptomele care ascundeau boala gravă. 13 români au fost diagnosticați cu malarie în ultimele săptămâni, iar doi dintre ei au murit.
Cum ne protejăm de malarie, boala care a răpus-o pe Camelia Tișe
Pe 19 ianuarie, Camelia Tișe se distra în Zanzibar. Pe 23 a postat ultima fotografie de pe insulă. A revenit pe 26 ianuarie în Cluj-Napoca și starea i s-a agravat. Dar a crezut că este răcită, așa că a luat tratament pentru viroze.
„Evoluează cu febră și, ulterior, apar afectări ale altor organe. Encefalită, afectare renală, hepatică, pulmonară, deci încet, încet cedează diferitele organe și pacientul, dacă nu este tratat, poate să evolueze spre deces”, a explicat Violeta Briciu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj.
Înainte de a pleca în concediu, femeia nu a urmat tratamentul medicamentos recomandat înainte de plecarea în țările exotice în care există astfel de boli.
„Fiecare persoană care vrea să călătorească în zone care sunt sub această alarmă de existența posibilității infectării cu malarie prin înțepătura de țânțari, sunt anunțați, primesc o consiliere și o rețetă, ori medicație de chimioprofilaxie pe toată durata sejurului și sunt informați ca la întoarcere să se supravegheze starea de sănătate pentru o perioadă de 4 săptămâni”, a spus Mihai Moisescu, director DSP
Și ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă: românii care călătoresc în destinații exotice trebuie să discute cu un medic și să urmeze măsurile preventive recomandate.
În România s-au adunat 13 cazuri de malarie până acum, dintre care două mortale. Vorbim de turiști care au ajuns în Tanzania și Zanzibar.
O bihoreancă de 55 de ani a ajuns la spital cu stări de febră și astenie. Femeia abia revenise dintr-o vacanță petrecută în Tanzania și Zanzibar între 14 și 30 ianuarie. Malaria a fost confirmată și în acest caz.
„Pacienta care a fost diagnosticată recent în municipiul Oradea nu a luat medicația pentru prevenirea malariei în cadrul excursiei efectuate”, a spus directorul DSP Bihor.
Femeia a fost transportată la București cu un elicopter și beneficiază de tratament în Capitală. Chiar și așa, hotelierii din zonele tropicale nu văd pericolul.
Turiștii trebuie să facă diferența între sfaturile unui agent de turism și cele ale unui medic.
De fapt, înțepătura țânțarului care transmite malaria poate surveni oriunde în astfel de zone. Din acest motiv, medicamentele recomandate trebuie luate exact cum spun specialiștii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro