Românii care nu țin pasul cu datoriile la stat sau care refuză, pur și simplu să le plătească se pot aștepta din moment în moment să aibă poprire pe salariu. Practic, banii sunt blocați și luați din conturi. Ce sume ne pot popri autoritățile, dar și cum scăpăm de această problemă aflăm astăzi de la cunoscutul avocat Adrian Cuculis.

Bună dimineața și bine ați venit la noi, a transmis Simona Pătruleasa.

Cum scăpăm de o poprire

Adrian: Vă mulțumesc pentru invitație!

Simona: Așadar ce este poprirea și când se ajunge la acest moment destul de neplăcut pentru orice român pentru orice persoană?

Adrian: Cumva ați dat dvs. deja răspunsul, pentru că blocarea contului înseamnă de fapt o poprire terții, popriți pot fi băncile spre exemplu sau orice altă persoană care are la rândul ei o datorie față de noi iar creditorul nostru că ați pomenit de instituțiile statului nu doar acelea sunt cele care ne pot pune poprire inclusiv creditorii privați băncile, ifn-urile, persoanele fizice sau alte firme.

Citește și: Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”

De aici este și diferența aceasta la poprire sau mă rog la executarea silită pe poprire prin poprire, executare comercială și executare fiscală.

Totuși, poprirea în cele din urmă are un sens larg, respectiv blocarea contului bancar în cele din urmă și sunt câteva instituții care funcționează la noi în țară, dar din nefericire nu funcționează cu conturi de

la noi din țară, iar acolo există în continuare o discuție destul de largă. Cum și când pot fi oprite?

Deci românii trebuie să știe la modul general că atunci când există o datorie la stat, spre exemplu cum ați spus dvs.
poprirea intervine, atenție fără somație. Foarte mulți sunt cei care mă întreabă, păi nu este normal să primesc o somație înainte să mi se dea mesaje?

Nu, nu este normal pentru că trebuie să existe elementul surpriză doar că acest element surpriză din nefericire este atât de surprinzător încât dacă ai plecat din țară spre exemplu și ai un card la o anumită bancă te poți trezi că în urma popririi respective să nu mai poți folosi absolut deloc cardul respectiv și atunci este foarte posibil să nu mai ai banii suficient să te întorci din țara unde ai plecat sau pur și simplu ești în niște situații destul de strânse să spunem așa și nu poți folosi cardul acela.

Singura variantă pe care o avem să stăm liniștiți să spunem așa este bineînțeles întotdeauna să verificăm ce datorii avem către stat sau dacă știm că avem anumite datorii către alte persoane fizice sau juridice sau către băncii, ifn uri, apropo că a trecut o lege de dată recentă important este să avem întotdeauna în spatele minții ideea că întotdeauna poate să intervină această poprire.

Poprirea mai pe scurt este de fapt o foaie de hârtie pe care executorul judecătoresc sau executorul fiscal pentru că sunt două tipuri de organe de executare silită le transmit acele propiri către băncile din România.

Simona: Ce sumă din salariul nostru se poate lua din contul nostru dacă avem un salariu net de cinci mii de lei de exemplu lunar?
Adrian: Și aici o să fac o diferență pentru că în conturile bancare putem să avem o sumă de bani care se află într-un depozit iar acea sumă de bani este executată unu pe unu adică toți banii ne sunt luați din contul respectiv de deposit, iar salariile pensiile pentru că sunt și bunicii executați silit bineînțeles sau orice alt venit pe care îl avem din chirii spre exemplu

cu titlu de repetativitate în fiecare lună se încasează ei bine.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Acolo vorbim despre o poprire care poate să fie de unu pe doi și o să fac imediat mențiunea când poate fi poprit salariul respectiv sau orice alt venit periodic cu unu pe doi sau regula generală este unu pe trei practic o treime sau mai bine spus 33,33%, dacă avem mai multe executări silite pentru că se întâmplă să ne execute și statul să ne execute și o persoană fizică sau juridică ei bine atunci poprirea poate să se ducă la unu pe doi adică o jumătate din salariul pe care îl avem sau dacă avem o singură executare silită.

La un moment dat dacă este insuficientă suma respectivă pe care sau cu care de fapt noi rămânem în fiecare lună, să ne adresăm instanței de judecată și să diminuăm poprirea respectivă.

Simona: Ce venituri bănești, vă întrebam și mai devreme nu pot fi urmărite în cazul popririi?

Adrian: Sunt într-adevăr câteva persoane sau câteva categorii de persoane care au ceea ce numim noi imunitate la executare silită sigur că sună extrem de pompoți când spui imunitate dar că atunci când ai mai puțin de jumătate din minimum pe economie nu prea este o imunitate este de fapt o sumă de subzistență pe care executorul judecătoresc indiferent că este fiscal, indiferent că este comercial nu are dreptul să pună poprirea respectivă acolo sigur că sunt anumite sume de bani care perfect nu pot fi executate.

Ești mamă, ești în creștere copil spre exemplu și ei o alocație de la stat alocația copilului nu poate fi executată silit.

Aș merge și în partea cealaltă la o întoarcere de 180 de grade până mai acum doi ani de zile, acea indemnizație de creștere a copilului care era practic o schimbare din salariu în indemnizație de creștere a copilului, ei bine din nefericire dragi mame și tați în același timp acea indemnizație poate fi poprită exact în cotele pe care le-am menționat eu mai devreme și sigur că mai sunt anumite situații în care avem niște bani puși deoparte pentru o operație pentru cazuri medicale anumite ajutoare pentru persoanele cu dizabilități, sunt anumite categorii acolo care nu pot fi executate silit și ar mai fi o categorie despre care aș vrea să discut revoluționarii pentru că s-a discutat o bună perioadă de timp dacă s-ar putea executa silit acele indemnizații sau nu, ei bine s-a ajuns la concluzia că ele pot fi executate silit.

Simona: Dacă ne trezim cu o poprire și aceasta este justificată dar nu avem bani să o plătim?

Adrian: Există o pârghie prin care să putem să deblocăm conturile sigur că da mulți întreabă dacă sunt executat silit mai am ce să fac ei bine de abia de atunci începi să poți să faci ceva vreau să le spun celor de acasă că sunt două situații clar prescrise de către lege în momentul în care primim executarea silită care poate să fie sau poate să însemne blocarea contului poate scoaterea imobilului nostru la vânzare pentru că este foarte serioasă situația unei executări silite care se poate duce chiar și către vânzarea imobilului în care locuim avem 15 zile.

Practic termenul procedural este de șaptesprezece zile, că sunt cincisprezece, plus două prima și ultima nu se pun la socoteală, dar ideal ar fi să-l depunem, să depunem contestația în termenul de cincisprezece zile știm foarte bine că în ultima perioadă și mă refer  în ultimii trei ani de zile au părut foarte multe legi care se ocupă de protecția consumatorului, ei bine vorbeam și de de chestiunea cu poprirea. Atunci când nu putem să facem față cheltuielilor bineînțeles că putem să mergem să solicităm o poprire de unu pe șase, sau unu pe patru adică o pătrime nu trebuie să rămână neapărat acel cu alt un prescris de lege.

Din nefericire foarte puțin știu lucrul acesta și foarte puțini se duc către instanța de judecată și sigur că nu în ultimul rând putem bineînțeles oricând dacă vrem să accesăm alte legi cum ar fi legea dării în plată sau care au peste trei ani de zile de când n-au mai fost plătite și atunci acele sume de bani teoretic nu ar mai trebui să fie plătite de către debitori sau creanțe cu clauze abuzive din contractele bancare sau creanțe cu clauze penale care pot fi contestate ideal bineînțeles ar fi ca lucrurile să se rezolve pe calea amiabilă dar atunci când ele nu pot fi rezolvate pe calea amiabilă singura variantă întotdeauna rămâne instanța de judecată.

Simona: Dar dacă nu avem salariu sau venituri declarate ce facem la ce se ajunge ne sunt confiscate bunurile?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Adrian: Dacă nu avem venituri din salarii și avem doar bunuri legea spune în felul următor. Orice fel de creanță pe care ar avea un debitor împotriva na un creditor împotriva noastră ca debitori poate duce către o executare silită a unor bunuri imobile sau mobile mașina spre exemplu este cea mai cu cunoscută formă de executare silită pe autoturism sechestru pe autoturism.

Ne oprește poliția vedeți că e sechestrat nu poate fi pusă în executare o o executare imobiliară dacă acea sumă pe care o datorăm este mai mică de zece mii de lei, aproximativ două mii de euro, dar și atunci se poate pune în executare dacă nu avem niciun salariu și avem doar un bun imobil sigur că și creditorul trebuie să-și recupereze banii dar de cele mai multe ori putem să solicităm instanței de judecată să schimbe puțin cursul executării silite și să nu fim executați pe bunul imobil lucru, care se întâmplă din nefericire de foarte multe ori și se întâmplă foarte multe abuzuri pe zona aceasta și să fim executați silit nu știu pe un ceas da sau pe autoturismul pe care îl avem adică bunurile în principal mobile care ar putea să constituie la un moment dat masă executabilă sau de executat silit pentru a închide datoria.

Dacă tot mi-ați ridicat această întrebare și ați deschis acest subiect, aș vrea să spun că sunt și situații în care debitorii nu au niciun bun adică nici salarii, nici bunuri mobile nici bunuri imobile și atunci  situația așa se face un proces verbal de insolvabilitate, este un soi de insolvență a persoanei fizice și trebuie să știm că acel proces verbal practic suspendă și cursul prescripției, deci dacă la un moment dat în cursul vieții noastre dobândim vreun bun dintr-o moștenire sau eu știu îl chiar îl cumpărăm executarea silită, poate bineînțeles să fie redeschisă după douăzeci de ani chiar și după douăzeci de ani pentru că termenul este suspendat.

Asta cu condiția ca executorul bineînțeles să verifice dacă noi am avut în intervalul acesta vreun bun, pentru că dacă spre exemplu se face un proces verbal de insolvabilitate și eu astăzi sunt declarat ca fiind insolvabil nu am niciun bun pe numele meu, iar anul viitor eu îmi cumpăr un autoturism sau chiar un imobil și executorul vine după zece ani de zile sau cinci ani sau trei ani de zile și vrea să mă execute dau termenul de trei ani pentru că am stabilit mai devreme că este prescripția ei bine atunci este prescrisă executarea silită, dar vedeți toate mecanismele acestea despre care noi vorbim dimineața aceasta trebuie să fie accesate în instanța de judecată, nu se face o negociere aici, ci doar pe calea coercitivă a instanței.

Simona: Pe ultimele secunde aș vrea să știu ce facem întâi și întâi dacă ni se pune poprire pe cont, sunăm un avocat sau mergem la ANAF?

Adrian: Dacă primim o poprire pe cont și noi știm cu siguranță că avem suficienți bani în contul respectiv, bineînțeles că trebuie să sunăm la ANAF asta dacă ne răspunde cineva sau dacă vorbim despre un creditor privat dacă ne răspunde cineva și acolo bineînțeles sau executorul judecătoresc dacă nu se poate lua legătura cu absolut nimeni este de preferat să fie scris să-ți fie trimis un mail scrisoare.
Ajunge foarte greu mailul?

Ajunge imediat, iar dacă în 24 de ore nu ne este ridicată poprire,a atunci cu certitudine va trebui să mergem în instanță.

Dacă poprirea pe care o avem excede sumelor pe care noi le avem în cont, atunci rămân valabile opțiunile pe care le-am discutat mai devreme. Asta cu îl plătim este cea mai simplă variantă.

Bineînțeles trebuie să ne calculăm cumva termenul de 15 zile și să mergem să ne căutăm dreptatea, atunci când bineînțeles executarea silită este una ilegală sau cum spunem noi abuzivă.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si