Oana a luat un credit imobiliar în urmă cu 6 ani în valoare de 400 de mii de lei.

Oana Trucă: „Am semnat cam ca primarul, voiam foarte mult să-mi iau o casă.”

Anul trecut, ea plătea o rată de 2.000 de lei, iar acum, aceasta s-a majorat cu 10 la sută. Împovorată cu noile cheltuieli, a căutat o soluție.

Și nu este singura care resimte aceste creșteri.

„Am sesizat, da, o diferență. Undeva cred că la 100 de lei au crescut.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

„N-am stat să dau foarte mare atenție, pentru că nu am încotro, sunt nevoită să plătesc rata. Mi-a trebuit locuință, am preferat să plătesc o rată la bancă, pentru că dacă se ridică ROBOR-ul, se ridică și chiriile.”

Citeste si: Anunț important pentru toți românii! Se modifică legea pensiilor

Soluția pentru a scăpa de ratele mari

Ratele la creditele obţinute înainte de 2019 sunt calculate în funcţie de Robor la 3 luni. În 2021 acest indice era de 1,54%, iar acum a ajuns la 4,35%. Adică la un credit de 250 de mii, rata lunară a crescut cu aproximativ 550 de lei.

Însă, din 2019, statul a introdus un nou indice prin care să se calculeze ratele creditelor imobiliare, denumit IRCC, care este mai stabil decât ROBOR.

Acum, acesta a rămas la valoarea de 1,17 procente, cât era şi anul trecut.
Cu toate că este o soluție bună, nu mulți români apelează la brokeri pentru a-i ajuta cu refinanțarea.

Citeste si: VIDEO- Producătorii din piețe simt pe pielea lor scumpirile din ultima vreme. Mulți lasă la preț ca să își poată vândă marfa

Trebuie să întelegem însă că nicio soluție nu este perfectă

Adrian Negrescu, analist: „Orice refinanțare vine costuri suplimentare, mai ales legate de costul total al dobânzilor. Așa că ar trebui să îți faci un calcul înainte.”

Mai ales că în aprilie se va majora și indicele IRCC, pentru prima dată anul acesta, la valoarea de 1,86%, ceea ce presupune o majorare a ratelor, dar la un nivel mult mai acceptabil faţă de cele calculate în funcţie de Robor la 3 luni.

Citeste si: Cum să reușești să economisești mai mult în 2022?

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si