Andra Ionescu, reporter Kanal D, este alături de mediul chirurg Cătălin Copăescu, și ne aduce toate informațiile necesare.

Obezitatea, tot mai întâlnită la copii

„- Într-adevăr, obezitatea infantilă este o problemă mare atât la nivel global cât și în țara noastră, iar astăzi, alături de mine este medicul chirurg Cătălin Copăescu, de la care vom afla cum putem preveni și totodată cum putem trata această boală.

În primul rând aș vrea să ne spuneți care ar fi primele semne prin care ne dăm seama că cel mic suferă de obezitate? Care sunt cauzele?

- Obezitatea reprezintă acumularea excesivă de țesut adipos care are impact asupra stării de sănătate a pacientului, respectiv ea poate să aibă cauze genetice, un determinism medical, însă, de cele mai multe ori este consecința unui aport excesiv și drept urmare, datorită prezenței în abundență a țesutului adipos sunt consecințe endocrine la copii, o dezvoltare inadecvată, consecințe respiratorii diabet zaharat, hipertensiune arterială și o multitudine de alte consecințe care au impact asupra stării de sănătate actuale și perspectivei micuțului nostru pacient.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Scene cutremurătoare după prăbușirea avionului în Kazahstan. O fetiță a ieșit din epava în flăcări: „Salvează-mi mama. Mama e acolo”- antena3.ro

Citeste si: Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ- stirileprotv.ro

Citește și: Un bărbat supraponderal a luat o decizie radicală: nu a mâncat deloc timp de 382 de zile! Ce a urmat

- Ce soluții sunt la momentul de față pentru tratament?

- Există multiple soluții care încep evident cu limitarea aportului alimentar, adică o dietă și preocupare pentru activitatea fizică. Sunt măsuri care pot avea un impact general asupra populației afectate de obezitate, care în jur de zece la sută dintre copiii Europei.

Apoi avem la îndemână mijloace farmacologice care din păcate nu pot fi oferite pentru copii, ci doar peste doisprezece ani și încă studiile sunt limitate. Cel mai eficient, dar pe de altă parte cel mai limitat din punct de vedere al aplicabilității tratament, este cel chirurgical care presupune de cele mai multe ori îndepărtarea unei porțiuni importante din stomac. Cu alte cuvinte, capacitatea inițială a acestuia este redusă, îndepărtând ceea ce se găsește lateral, așa cum vedeți în această imagine rămânând ca în circuitul digestiv alimentele să ocupe doar un tub gastric care va trimite alimentele în restul tubului digestiv. Este cea mai eficientă dintre metodele pe care le avem astăzi la dispoziție, din punct de vedere chirurgical.

- În final aș vrea să ne spuneți cum putem preveni apariția obezității.
- Având în vedere contextul unui raport excesiv în mediul familiei în care se dezvoltă micuții, mediu în care se formează educațional în societate, trebuie identificate măsurile care pot limita aportul alimentar și dezvoltarea acestor situații morbide în contextul obezității. În primul rând trebuie să o identificăm. Trebuie să conștientizăm că ea estul o boală și, ulterior, trebuie să luăm măsuri care să limiteze extinderea ei și apariția consecințelor semnificative pentru stare de sănătate a micuților pacienți”.

Citeste si: VIDEO Ce decizie au luat judecătorii, cu privire la copiii Adrianei Bahmuțeanu, înainte de sărbători? „Este greșit să interzici accesul copilului la propria mamă!"- kfetele.ro

Citeste si: Arnold Schwarzenegger revine pe marele ecran în rolul lui Moș Crăciun- radioimpuls.ro

Citeste si: Ipoteză șocantă în cazul tragediei aviatice din Kazahstan: avionul ar fi fost lovit de bucăți ale unei rachete rusești- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si