Oamenii de știință au descoperit un straniu drum de piatră vechi de 7.000 de ani, îngropat sub un strat gros de noroi marin, în largul coastelor Croației.

Citește și: De ce oamenii trăiesc peste 100 de ani în cele cinci "zone albastre" ale planetei

Drumul de piatră, cu scări și pavaje se află în ruinele scufundate ale unei așezări antice, potrivit The Independent.

Citește și: O fetiță de 8 ani a descoperit o comoară neașteptată chiar lângă școală

Vechiul drum de piatră a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Zadar din Croația după ce au curățat depozitele de noroi marin de pe coasta localității Soline de pe insula Korčula.

Drumul a conectat probabil o așezare preistorică scufundată a culturii Hvar de coasta Korčula, potrivit arheologilor.

Descoperire epocală în Croația

Oamenii de știință au spus că plăcile de piatră, care făceau parte din platforma de patru metri lățime, par a fi aranjate cu grijă, după un proiect bine gândit.

Datarea cu radiocarbon a lemnului conservat din apropierea sitului a fost folosită pentru a estima că întreaga așezare ar fi putut fi construită în jurul anului 4900 î.Hr!

Insulă creată artificial de oamenii din epoca antică

Arheologii cred că oamenii antici au mers pe acest drum, care lega insula creată artificial de coastă, „cu aproape 7.000 de ani în urmă”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„În cercetările arheologice subacvatice ale sitului neolitic scufundat Soline de pe insula Korčula, arheologii au găsit rămășițe care i-au surprins”, au declarat oamenii de știință de la Universitatea din Zadar într-un comunicat pe Facebook.

„Sub straturile de noroi marin, am descoperit un drum care lega așezarea preistorică scufundată a culturii Hvar de coasta insulei Korčula”, au spus ei.

Drumul, care se află acum la aproape 5 m sub nivelul apei, a făcut parte dintr-un sit activ în timpul său de glorie, au speculat oamenii de știință.

Alte „structuri ciudate” din zonă au fost, de asemenea, descoperite de arheologi.

Descoperire teribilă în Croația

Descoperire teribilă în Croația

[Sursa foto: Facebook]

Arheologii croați au descoperit o altă așezare similară cu Soline în golful Gradina, de cealaltă parte a insulei Korčula.

Explorând partea centrală a golfului Garden, s-a descoperit existența unei alte așezări „aproape identice” la o adâncime de 4-5m, asemănătoare celei din Soline.

La fața locului au fost găsite artefacte precum lame și un topor de piatră, dar și fragmente de sacrificiu. Experții au spus că oamenii din Hvar, unul dintre grupurile inițiale de locuitori ale insulei, locuiau în zonă în acel moment.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si