VIDEO | Eclipsă de lună 2020. Prima eclipsă de Lună din 2020, în noaptea de vineri, vizibilă în toată ţara
Eclipsă de lună 2020. Prima eclipsă de Lună din 2020 va avea loc în noaptea de vineri şi va fi vizibilă în toată ţara, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Eclipsă de lună 2020. Eclipsa de Lună prin penumbră (satelitul natural nu va intra deloc în umbra Pământului) va fi vizibilă între orele 19.08 şi 23.12. Schimbări pe discul Lunii vor fi remarcate în preajma maximului eclipsei. Maximul se va produce la ora 22.10,
când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Va fi observată o reducere a strălucirii Lunii şi, eventual, o modificare de colorit. Fenomenul de 4 ore şi 4 minute va putea fi urmărit pe tot parcursul său, din toate ţara.
Eclipsă de lună 2020. O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia.
Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor. Cea mai recentă eclipsă de Lună a fost cea din noaptea de 16 spre 17 iulie 2019.
Eclipsă de lună 2020. Eclipse de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. În timpul unei eclipse de Lună, Luna este mereu în faza de Lună Plină.
Dacă ne-am găsi pe Soare în timpul producerii eclipsei, Luna s-ar ascunde în spatele Pământului. Orbita Lunii fiind înclinată cu 5 grade față de planul orbitei Pământului, ecliptica, cele mai multe Luni Pline nu aduc eclipse de Lună, Luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud față de conul de umbră a Pământului.
Eclipsă de lună 2020. O „eclipsă parțială de Lună” apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o „eclipsă totală de Lună”. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute. Totuși timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura chiar și 6 ore. Cea mai lungă eclipsă totală lunară dintre 1000 î.Hr. și 3000 d.Hr. a durat 1 oră, 47 minute, 14 secunde și a avut loc în anul 31 mai 318. Distanța relativă între Pământ și Lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei. În mod particular, când Luna este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat față de Pământ de pe orbita Lunii), distanța orbitală a Lunii este mai mică. Diametrul umbrei nu scade așa de mult odată cu distanța.
Un „selenelion” sau „selenehelion” este un tip de eclipsă când atât Luna eclipsată cât și Soarele se pot vedea în același timp. Acest aranjament cosmic particular a dus la apariția termenului de „eclipsă orizontală”. Poate fi obsevată imediat după răsărit sau înainte de apus.