„Să spunem că am obținut media 8.50 și îmi doresc foarte mult să intru la matematică-informatică. Ce voi face acum? Voi verifica ce licee au acest profil și îmi voi face o listă. Fiecărei instituții de învățământ și fiecărui profil, îi aparține un cod cu trei cifre, regăsit în broșura de admitere la liceu”, a explicat Alexandra Cosman, reporter Kanal D.

Ghid practic pentru completarea opțiunilor în fișa de admitere la liceu  

„Ordinea opțiunilor trebuie să fie cea pe care o dorim noi, cele mai mari dorințe să ne fie satisfăcute. Calculatorul ne ia in ordinea mediilor, nu va repartiza un elev cu media 8.99 până nu va repartiza un elev cu media 9, în ordinea opțiunilor”, a spus Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Citește și: Admitere liceu 2023. Cum poți verifica online la ce liceu ai fost admis?

„Acum urmează să decid care este ordinea liceelor în funcție de preferințe. Aș vrea să dau la Caragiale, dar nu am medie dacă mă uit după ultima notă cu care s-a intrat anul trecut.

Citește și: România Educată 2023. Ce presupune proiectul? Klaus Iohannis a semnat ieri decretele de promulgare

Recomandarea profesorilor este ca părintii și elevii să verifice și locul ocupat în ierarhia mediilor, în funcție de media de la Evaluarea Națională. Și media de intrare din anii trecuți la liceul dorit, poate fi verificata pentru orientare”, a adăugat Alexandra Cosman, reporter Kanal D.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Admitere liceu 2023. Cum are loc repartizarea pe licee?

„Nu vă bazați pe media de anii trecuți ca fiind literă de lege pentru că este doar orientativă și de la an la an mediile de admitere se modifică în funcție de rezultatul Evaluării Naționale. Și nu uitați că anul acesta este primul în care nu mai folosim media claselor V-VIII”, a continuat să explice Sorin Ion.

Elevii vor afla liceele unde vor fi repartizați pe 19 iulie

Chiar și așa, Ministerul Educației a publicat aseară o listă a ierarhiei de admitere la liceu care avea drept criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele de la română și matematică. Părinții și elevii au semnalat imediat greșeala, iar lista a fost retrasă și înlocuită ulterior.

Citește și: Admitere facultate 2023. Când încep înscrierile și când vor avea loc examenele de admitere?

Mai multe opțiuni completate pe fise, înseamnă mai multe șanse de a intra la un liceu.

„Am completat 50 de opțiuni în ordinea descrescătoare a preferințelor, doar ca să îmi asigur un loc la liceu. Primele sunt clare, cele la care îmi doresc să intru”, a explicat Alexandra Cosman.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Daniela, fata de 9,9 la Bac care a făcut naveta timp de 4 ani

Sorin Ion a mai spus: „Cât mai multe opțiuni, indiferent de cât de mare e media, în fiecare an, am avut surprize ca elevi cu medii mari să rămână nerepartizați din cauza numărului mic de opțiuni”.  

Completarea fișelor pentru înscrierea la liceu începe mâine, în cadrul școlilor, și va dura până pe 17 iulie. Pe 19 iulie, elevii vor afla la ce liceu i-a repartizat computerul. 

Citește și: Admitere liceu 2023. Greșeala pe care mulți candidați o fac atunci când completează fișele cu opțiuni


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si