Suntem în plină epidemie de rujeolă, iar boala a răpus-o pe o fetiță de un an, care nu avea vaccinul făcut. Cu detalii vine colega mea Larisa Rațiu, care se află alături de un cunoscut medic infecționist, a transmis Simona Pătruleasa.
Epidemie de pojar, primele simptome
Larisa Rațiu: În primul rând, vă rog să ne spuneți cum depistăm rujeola? Care sunt primele simptome înainte să apară erupția?
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist: În mod clar rujola pe care o știm ca fiind pojar popular înseamnă o problemă importantă pentru sănătatea publică de multe luni.
Avem în continuare foarte multe cazuri în etapa preruptivă, înainte de a avea rupția care e totuși destul de caracterist că e greu să îți dai seama seamănă cu o gripă, seamănă cu o răceală și din păcate e un moment în care putem transmite.
Știm că suntem în plină epidemie de rujolă și nu de acum atunci e clar că trebuie să luăm în calcul, atunci când avem primele simptome respiratorii că ar trebui să izolăm copilul sau să izolăm adultul că va fi sau nu rujolă ulterior.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Sigur că vom vedea, deci prima dată ne izolăm la primele simptome și bun vedem dacă apare erupția.
Larisa Rațiu: Vă rog să ne spuneți de la ce vârstă este indicat să îi vaccinăm pe copii?
Dr. Adrian Marinescu: Despre vaccinarea antiujolică nu numai că vorbim de ceva tradițional și ar trebui să știm că la douăsprezece luni după primul an de viață și la cinci ani cred eu că ar trebui să o facem.
Bine, nu există termenul de obligatoriu, dar părerea mea e că este obligatoriu să ne vaccinăm având în vedere riscul de a face și forme severe.
Foarte important e următorul lucru. Indiferent dacă nu ne-am vaccinat în copilărie, în momentul în care n-am trecut prin rujolă în momentul în care ne facem analizele și vedem că nu avem protecție în raport cu rujul ăla categoric că ne putem vaccina.
Să știți că și dacă cei mici fac de cel mult or rujolă și adultul și nu doar adultul tânăr în momentul în care n-a trecut prin boală în momentul în care nu s-a vaccinat poate să facă o formă de rujeolă și poate să facă chiar o formă ca intensivă să își pună viața în pericol.
Din păcate de multe ori lucrurile sunt imprevizibile, nu trebuie să aștept să văd dacă evoluția va fi una imprevizibilă.