Close sidebar
Close sidebar

VIDEO: Explozie de la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah/ ”Mi-am dăruit întreaga viață patriei mele”

Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 300 au fost rănite în urma unei explozii devastatoare la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah.

Stefania Pavel,

Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 300 au fost rănite în urma unei explozii devastatoare la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah.

[Sursa foto: X]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

O explozie la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah a ucis 20 de persoane și a rănit alte sute, potrivit autorităților locale armene. Aproape 300 de persoane au fost internate în spitale, zeci dintre ele fiind "încă în stare critică". 

Ce a cauzat explozia de luni seară?

Aceasta survine în timp ce guvernul armean a declarat că 13.350 de refugiați au trecut în țară din enclavă. În regiunea disputată din Azerbaidjan locuiește o majoritate de aproximativ 120.000 de etnici armeni. 

Citește și: Cutremure în zona Vrancea. Două seisme au avut loc în mai puțin de 8 ore. Au fost resimțite în mai multe orașe

Aproape 300 de persoane au fost internate în spitale, zeci dintre ele fiind "încă în stare critică".

[Sursa foto: X]

Nu este încă clar ce a cauzat explozia de luni seara, în apropierea orașului principal Khankendi, cunoscut sub numele de Stepanakert de către armeni. Benzinăriile au fost supraaglomerate, în timp ce mii de oameni au încercat să părăsească regiunea, care suferea deja de o criză de carburanți în urma unei blocade care durează de luni de zile. 

Într-o declarație de marți, oficialii locali au declarat că 13 cadavre neidentificate au fost găsite la locul exploziei, iar alte șapte persoane au murit la spital. Aceștia au precizat că medicii lucrau în "condiții dificile și înghesuiți" pentru a salva vieți și a trata 290 de pacienți cu arsuri de diferite grade. 

"Starea de sănătate a majorității este gravă sau extrem de gravă”

Ombudsmanul pentru drepturile omului, Gegham Stepanyan, a scris pe rețelele de socializare: "Starea de sănătate a majorității este gravă sau extrem de gravă. Capacitățile medicale din Nagorno-Karabah nu sunt suficiente". Ministerul armean al Sănătății a declarat că a trimis elicoptere pentru a evacua pacienții din spitalele din regiune, aflate în dificultate. Azerbaidjanul a declarat, de asemenea, că a trimis provizii medicale. 

Citește și: Florin, unul dintre muncitorii care și-au pierdut viața în explozia de la Călimănești: ”Ne plânge inima de durere”

Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Azerbaidjanul a declarat că a trimis provizii medicale. 

[Sursa foto: X]

De la preluarea de către Azerbaidjan a Nagorno-Karabah săptămâna trecută, mii de oameni au părăsit zona după ce guvernul armean de la Erevan a anunțat planuri de mutare a celor rămași fără adăpost în urma luptelor. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat că în regiune este "în curs de desfășurare" o operațiune de curățenie etnică. 

"Acest lucru se întâmplă chiar acum, iar acesta este un fapt foarte nefericit, pentru că încercam să îndemnăm comunitatea internațională în acest sens", a declarat Nikol Pashinyan reporterilor. Dar Azerbaidjanul a declarat că dorește să îi reintegreze pe etnicii armeni ca "cetățeni egali". Șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, a cerut Azerbaidjanului "să mențină încetarea focului și să ia măsuri concrete pentru a proteja drepturile civililor din Nagorno-Karabah". 

Oamenii speriați au blocat cu mașini și autobuze singurul drum care leagă Armenia de enclavă 

BBC a vorbit cu unii dintre refugiații care au ajuns duminică în orașul Goris din Armenia, în apropiere de granița cu Karabahul. "Mi-am dăruit întreaga viață patriei mele", a spus un bărbat. "Ar fi mai bine să mă ucidă decât să facă asta". 

Citește și: Verdictul în cazul bărbatului care și-a bătut crunt fiul cu dizabilităţi. A primit doar doi ani de închisoare. Și mama băiatului de 17 ani a primit o condamnare după ce a asistat nepăsătoare la scenele dramatice

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Singurul drum care leagă Armenia de enclavă rămâne blocat de sute de mașini și autobuze, pline de etnici armeni care încearcă să plece.

[Sursa foto: PTVph- X]

O femeie, Veronica, a declarat pentru BBC că aceasta este a doua oară când devine refugiată. Prima dată a fost în timpul conflictului din 2020. Singurul drum care leagă Armenia de enclavă rămâne blocat de sute de mașini și autobuze, pline de etnici armeni care încearcă să plece. Trimișii din Armenia și Azerbaidjan urmează să se întâlnească marți la Bruxelles pentru discuții susținute de Uniunea Europeană. Va fi prima dată când vor avea loc discuții diplomatice între cele două țări de când Azerbaidjanul a ocupat enclava săptămâna trecută. Cele două părți vor fi reprezentate de consilierii lor de securitate națională. 

Azerbaidjanul a început, de asemenea, negocieri cu autoritățile etnice armeniene din Karabah cu privire la viitorul regiunii. Nagorno-Karabah- o regiune muntoasă din Caucazul de Sud- este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar este controlată de etnici armeni de trei decenii. Enclava a fost sprijinită de Armenia, dar și de aliatul său, Rusia, care a avut o misiune de menținere a păcii în ultimii trei ani. Cinci membri ai forțelor de menținere a păcii rusești au fost uciși- alături de cel puțin 200 de etnici armeni și zeci de soldați azerbaidjeni- în timp ce armata din Azerbaidjan a pătruns săptămâna trecută. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI