Ghiveciul care se autogospodreste a fost inventat de Robert Kovacs in ultimul an de liceu. Ajutat de profesori si parinti, tanarul a reusit sa creeze un sistem care ar putea usura viata iubitorilor de plante.

Robert Kovacs: In locuinta mea am foarte multe plante, le iubesc dar de cele mai multe ori uit sa le ud si se usca. Deoarece am o inclinatie spre tehnologie, spre programare, creativitate m-am gandit sa realizez un ghiveci smart.

Tanarul de 19 ani a lucrat timp de mai multe luni la inventia care, acum, este in proces de brevetare.

Ghiveciul inteligent dispune de o aplicatie pe telefonul mobil sau pe tableta de unde utilizatorul are posibilitatea de a seta parametri in care doreste sa se afle planta, poate sa porneasca si anumite functii mai interesante cum ar fi generatorul de sunet, de lumina sau chiar muzica.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Prototipul a fost printat la o imprimanta 3D si dispune de un sistem bine gandit.

Este compus din trei componente: ghiveciul in sine, connection point-ul ce realizeaza conexiunea ghiveciului la internet, iar control board-ul controleaza sistemul de incalzire de racire sau de lumina a casei.

Cu ajutorul aplicatiei, se pot da comenzi de la distanta iar plantele vor fi ingrijite. Daca apa din rezervor se epuizeaza ghiveciul va uda florile cu apa din umiditatea aerului obtinuta prin metoda condensarii.

Aici apare temperatura, umiditatea solului, nivelul de apa si functiile care sunt oprite sau pornite ale sistemului.

Robert s-a inscris cu aceasta inventie la mai multe competitii si a reusit sa impresioneze juriul peste tot.

Robert Kovacs: Am participat la concursul international Tudok in Szeged, Ungaria unde am obtinut premiul cel mare si totodata am participat la al 28-lea concurs de inventii din Budapesta, unde am obtinut un premiu special. Am obtinut si un pasaport de talent, sa zicem, practic este un pasaport cu care pot sa intru in facultati in Ungaria.

Cu toate aceastea tanarul a ales sa ramana in tara si sa-si continue studiile.

Ghiveciul inteligent inventat de Robert Kovacs ar putea ajunge pe piata in cel mult doi ani, dupa ce procesul de brevetare va fi finalizat. Iar pretul estimat ar fi de cam 400-500 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si