Usturoiul este vedeta lunii decembrie. Și nici nu-i de mirare, pentru că este nelipsit din majoritatea preparatelor specifice sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă este mai mic decât cel din import, usturoiul românesc se vinde pe bandă rulantă în săptămânile în care gospodinele pregătesc bunătățile pentru mesele de Crăciun și Anul Nou.

De ce este usturoiul atât de căutat?

Grămezile de usturoi de pe tarabele din piețe își așteaptă zilele acestea clienții porniți să se aprovizioneze pentru sărbători.

Au început să facă diferența între produsul autohton și cel adus de peste hotare. Prețul este mai mare, însă, acest aspect este mai puțin important pentru cumpărătorii care doresc o marfă de calitate.

Vânzătorii de la tarabe sunt încrezători că vor avea succes în a-și vinde marfa, cel puțin luna aceasta: „Tot omul ia usturoi, pentru orice. Pentru cârnați, pentru piftie”.

Citește și: Rețetă caltaboș cu orez: Așa se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun

Cum este vândut usturoiul în această perioadă?

În Piața Centrală din Buzău, usturoiul se găsește de la opt lei, până la 12 lei kilogramul. Cel mai căutat este cel de Râmnicelu, despre care s-a dus de mult timp vestea că este cel mai bun.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Chiar dacă este mai scump decât cel din import, românii preferă calitatea: „Usturoi românesc. Are altă aromă, gust, nu se strică carnea”.

„Mai bun, mai gustos și mai rezistent. În niciun an nu a fost ca acum”, este de părerea altui cumpărător.

Citește și: Alimentele care se scumpesc în luna decembrie sunt nelipsite de pe mesele românilor

Ce părere au producătorii de usturoi din România?

Comercianții spun că în următoarele zile va fi nevoie de un nou stoc de marfă. La rândul lor, producătorii de lângă Râmnicu Sărat susțin că mai au usturoi în depozite cât să ajungă până la sfârșitul acestui an. Ei promit însă că, din 2023, vor produce mai mult usturoi pentru piețele din țară. Ministerul Agriculturii le oferă acestor cutivatori un ajutor de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Valentin Jecu, producător de usturoi și-a pus în plan să își mărească recolta: „Până la acest moment am semănat cinci hectare de usturoi de sămânță, ieri am mai semănat încă două hectare, urmând ca până la primăvară să am 20 de hectare”.

Citește și: Maioneză de post rețetă: Nici nu îți dai seama că nu conține ouă!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si