"Cine nu are bani cu ce se spală? Cu ce se îngrijește? Un săpun e 25 de lei. Se mai spală cineva? Cine are se spală, cine nu.."

Săpunul, pasta de dinți sau gelul de duș au devenit un lux pentru mulți români. Prețurile piperate i-au făcut astfel pe oameni să taie de pe listă produsele de igienă personală.

Cât s-au scumpit produsele de igienă

Și nu suntem singurii care pun îngrijirea personală pe locul doi. O treime dintre francezi renunță la produsele de igienă din cauza nesiguranței financiare. Fac duș fără săpun, nu mai folosesc deodorant sau se spală pe dinți fără pastă.

Acum în magazinele de la noi un tub de pastă de dinți ajunge și la 25 de lei, gelul de duș costă aproximativ 30 de lei, săpunul are prețuri între 4 și 6 lei, iar deodorantul ajunge la 23 de lei. Cât despre șampon, acestă costă și 30 de lei.

Citește și: Un bărbat cu tulburări psihice din Prahova a fost exploatat prin muncă. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru trafic de persoane

Astfel că, în timp ce unii au renunțat la unele dintre aceste produse din cauza prețurilor piperate, alții drămuiesc cum pot fiecare gram.

"Șamponul, săpunul, toate s-au scumpit.

Câte una din fiecare, Nu pot să iau cantitate mai mare că nu am bani.  Înainte luam câte 4 bucăți și puneam acolo rezervă și aveam. Acum nu ne mai permitem."

Citește și: Românii sunt tot mai speriați de cutremure. Vecinii stau la pândă când vine vorba de renovarea locuințelor

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Deși datele de la Institutul Național de Statistică arată că produsele de igienă s-au scumpit cu doar 12% în ultimul an, în buzunarele românilor scumpirile se resimt mult mai mult.

Oamenii au început să folosească produse realizate în casă

Mădălina Bichir, Reporter Kanal D: "Am cumpărat mai multe produse de bază pentru igiena personală, printre care săpun, șampon, gel de duș, pastă de dinți și deodorant. Pe toate trebuie să plătim aproximativ 115 lei."

Iar părinții se tem că în curând nici pamperși nu și-ar mai putea permite. Asta după ce un bax costă chiar și peste 100 de lei.

Citește și: Atac armat la un liceu din SUA: un elev minor a fost găsit mort după ce a rănit două persoane

"E 150 de lei și înainte 120. Sincer, luăm mai multe baxuri când prindem o ofertă."

Alexandru Pleșea, sociolog: "Oamenii au realizat cât de mult au cheltuit pe igienă în ultimii trei ani de zile și au contabilizat că au fost chletuite sume foarte mari."

O variantă tot mai des întâlnită este cea a produselor realizate în casă, la care apelează cei care fie vor să facă economii în bugetul familiei, fie preferă să aleagă singuri ingrediente cât mai naturale. Este și cazul Cătălinei Grosu.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Românii sunt tot mai speriați de cutremure. Vecinii stau la pândă când vine vorba de renovarea locuințelor

"Pastă de dinți naturală, făcută acasă din citrice. Avem nevoie de uleiuri de citrice, greph, lămâie și portocală. Argilă, puțină apă și un recipient. În recipient adăugăm două linguri de pulbere de argilă și câte două picături din fiecare ulei de citrice."

Ingredientele se mixează cu apă, iar la final obținem textura unei paste de dinți. Tot în casă puteți face săpun sau chiar apă de gură cu numai câteva ingrediente.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si