"Cadourile din lunile următoare, dar și alte cumpărături importante, sunt sub semnul întrebării. Asta pentru că sunt șanse mari ca produsele alese să vină din import. Rutele de aprovizionare sunt date peste cap din cauza atacurilor din Marea Roșie. Transportul naval s-a scumpit cu 173 la sută, în plus, containerele cu marfă ajung cu întârzieri chiar și de 2 săptămâni", a transmis Cristian Sabbagh.

Întârzieri și prețuri mai mari

Multe produse ajung la noi din China și vin în containere, pe vapor, adică parcurg 18 mii de kilometri. Chiar și așa...

"Sunt puțin mai ieftine față de magazinele care bagă adaos comercial mai mare și ridică prețul", a spus un român.

"Ne convine pentru ca ne ducem să luăm de la alte magazine și te uiți în spatele produsului și vezi made în China", a spus un român.

Calitatea este pusă, de multe ori, pe locul doi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"- Sunt prețuri mai bune și marfa este destul de acceptabilă.


- Ce găsiți aici?
- De toate, încălțăminte, textile, papuci... de toate", a spus un român.

Însă prețurile mici ar putea exploda. Transportul maritim s-a scumpit din cauza atacurilor din Marea Roșie. Companiile navale sunt nevoite să caute alte rute.

China, vedeți foarte bine. De-aicea pleacă majoritatea navelor către toată lumea. Și mergeau până acum aceste nave în Golful Aden, Marea Rosie, Canalul Suez, iar acum, din acest punct, vedeți, navele ocolesc Madagascar, Africa de Sud, a

declarat Adrian Mihălcioiu.

Transportul unui container trece acum de 5 mii de euro.

"Prețul unui container din China crescând de aproximativ 3 ori față de începutul lunii decembrie. În plus, durata transportului a crescut", a declarat Alexandru Sîntu, director în cadrul unei companii maritime.

În jur de 75 de nave mari de transport sunt acum în Marea Roșie și un sfert dintre ele încearcă să ajungă în portul Constanța. Pe mare, ajung la noi electronice, electrocasnice, dar și haine, jucării și țiței pentru rafinării.

Citește și: VIDEO- Vârstnicii așteaptă mărirea pensiilor pentru a nu mai trăi pe datorie. 4 din 10 pensionari supraviețuiesc cu ajutorul împrumuturilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si