Oficiali ai agenției de meteorologie din Maroc au declarat că fenomenul ploilor masive de la începutul lui octombrie nu a mai fost înregistrat de jumătate de secol, potrivit The Guardian.

În Tagounite, un sat aflat la aproximativ 450 km sud de capitala Rabat, s-au format bălți de 10 cm într-o perioadă de 24 de ore.

Imaginile din satelit de la Nasa au arătat lacul Iriqui, o albie de lac între Zagora și Tata, care fusese secată de 50 de ani, acum reumplută, spre bucuria localnicilor.

„Au trecut 50 de ani de când am plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc, pentru Associated Press.

Schimbare meteo radicală 

Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtuni extratropicale, pot schimba condițiile meteo din regiune în următoarele luni și ani.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară- antena3.ro

Citeste si: Povestea a doi români care s-au mutat cu cei 8 copii ai lor într-o casă abandonată din Franța. Proprietarii au chemat poliția- wowbiz.ro

Pe măsură ce aerul reține mai multă umiditate, el promovează evaporarea și provoacă mai multe furtuni, a spus Youabeb.

Inundațiile din Maroc au dus la 18 decese

Inundațiile din Maroc au ucis 18 persoane luna trecută, impactul fiind extins și asupra regiunilor care au fost afectate de un cutremur anul trecut.

Au existat, de asemenea, rapoarte privind rezervoarele îndiguite din regiunea de sud-est umplute cu rate record pe tot parcursul lunii septembrie.

Sahara, cel mai mare deșert din lume, se întinde în nordul, centrul și vestul Africii. Seceta recurentă a fost o problemă în multe dintre țări din Africa sahariană, deoarece fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere din cauza încălzirii globale.

Acest lucru a condus la predicții din partea oamenilor de știință conform cărora furtuni similare ar putea avea loc mai des în Sahara în viitor.

Ciclul hidrologic s-a accelerat

Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a explicat că ciclurile apei din întreaga lume se schimbă cu o frecvență tot mai mare.

„Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. De asemenea, a devenit mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme tot mai mari, fie prea multă, fie prea puțină apă”, a spus ea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si