Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Inundații în deșertul Sahara! Fenomenul șocant i-a făcut pe climatologi să anunțe o schimbare meteo radicală

Au apărut imagini dramatice cu primele inundații din Sahara din ultimii 50 de ani. Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale de apă în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un "potop" nemaivăzut în această parte a Africii. 

Sorin Negru,

Inundații în deșertul Sahara

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Oficiali ai agenției de meteorologie din Maroc au declarat că fenomenul ploilor masive de la începutul lui octombrie nu a mai fost înregistrat de jumătate de secol, potrivit The Guardian.

În Tagounite, un sat aflat la aproximativ 450 km sud de capitala Rabat, s-au format bălți de 10 cm într-o perioadă de 24 de ore.

Imaginile din satelit de la Nasa au arătat lacul Iriqui, o albie de lac între Zagora și Tata, care fusese secată de 50 de ani, acum reumplută, spre bucuria localnicilor.

„Au trecut 50 de ani de când am plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc, pentru Associated Press.

Schimbare meteo radicală 

Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtuni extratropicale, pot schimba condițiile meteo din regiune în următoarele luni și ani.

Citeste si: Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”- wowbiz.ro

Citeste si: Un izotop medical care poate distruge celulele canceroase va fi produs la reactorul 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă- antena3.ro

Pe măsură ce aerul reține mai multă umiditate, el promovează evaporarea și provoacă mai multe furtuni, a spus Youabeb.

Inundațiile din Maroc au dus la 18 decese

Inundațiile din Maroc au ucis 18 persoane luna trecută, impactul fiind extins și asupra regiunilor care au fost afectate de un cutremur anul trecut.

Au existat, de asemenea, rapoarte privind rezervoarele îndiguite din regiunea de sud-est umplute cu rate record pe tot parcursul lunii septembrie.

Sahara, cel mai mare deșert din lume, se întinde în nordul, centrul și vestul Africii. Seceta recurentă a fost o problemă în multe dintre țări din Africa sahariană, deoarece fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere din cauza încălzirii globale.

Acest lucru a condus la predicții din partea oamenilor de știință conform cărora furtuni similare ar putea avea loc mai des în Sahara în viitor.

Ciclul hidrologic s-a accelerat

Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a explicat că ciclurile apei din întreaga lume se schimbă cu o frecvență tot mai mare.

„Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. De asemenea, a devenit mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme tot mai mari, fie prea multă, fie prea puțină apă”, a spus ea.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI